Quantcast
Channel: Άγιος Νεκτάριος Κρέντης. Άγραφα | Ευρυτανία | Καρπενήσι
Viewing all 1145 articles
Browse latest View live

Οριστικό το λουκέτο στα Ειρηνοδικεία Αγραίων και Απεραντίων

$
0
0


Δυστυχώς, το προαναγγελθέν λουκέτο στα Ειρηνοδικεία του Δήμου Αγράφων, είναι πλέον οριστικό και με την «ευλογία» του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έδωσε το ΟΚ για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων της χώρας επιτρέποντας να μειωθούν από 301 σε 153 με τη μεταφορά των εκκρεμών υποθέσεων από τα καταργούμενα στα εναπομείναντα.

Έτσι και παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ, πριν 20 μέρες είχε «παγώσει» την προώθηση του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αναβάλλοντας προσωρινώς το λουκέτο στα Ειρηνοδικεία της Ευρυτανίας, τελικά ενέκρινε την έγκρισή του κρίνοντας επαρκή τα νεότερα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης για να δικαιολογήσει την ευρύτατη συγχώνευση.
Με βάση λοιπόν την οριστική αυτή απόφαση, στην Ευρυτανία, παρά τα όσα κυκλοφορούσαν τελευταία ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει θα «σωθεί» τουλάχιστον το Ειρηνοδικείο των Αγραίων που εδρεύει στο Κερασοχώρι, συγχωνεύονται τα Ειρηνοδικεία Αγραίων και Απεραντίων που έδρευαν σε Κερασοχώρι και Γρανίτσα αντίστοιχα, με αυτό του Καρπενησίου.
Με την κατάργηση των 148 Ειρηνοδικείων που το υπουργείο θεωρεί ότι είναι ανενεργά ή υπολειτουργούν (μερικά από αυτά εκδικάζουν από 1 έως 10 υποθέσεις τον χρόνο!) εκτιμάται ότι το κράτος θα εξοικονομήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που καταβάλλει σε μισθώματα και άλλες λειτουργικές δαπάνες.
Η εξέλιξη αυτή, είναι πλήγμα στην κεντροδυτική Ευρυτανία, καθότι το λουκέτο που μπαίνει πλέον στα 2 Ειρηνοδικεία του Δήμου Αγράφων, θα προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στους κατοίκους όλων των χωριών, που από τώρα και στο εξής, θα καλούνται να μετακινούνται στο Καρπενήσι για οποιαδήποτε δικαστική τους υπόθεση, σε μια εποχή που η οικονομική κατάσταση είναι τραγική για όλους και από την άλλη η συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους να πάνε στο Καρπενήσι και να επιστρέψουν αυθημερόν στο χωριό τους. 

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

$
0
0
ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
ΑΠΟ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΤΣΑΣ ΜΑΚΚΑ

$
0
0


Το ετήσιο Μνημόσυνο της αείμνηστης αδελφής μας Γεωργίας Β. Μάκκα, τελέστηκε σήμερα Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο χωριό μας.
Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν, τα παιδιά και τα εγγόνια της και όλοι σχεδόν οι συγχωριανοί μας,
για να συμπροσευχηθούμε όπως ο Πανάγαθος Θεός κατατάξει μετά των δικαίων την εκλιπούσα αδελφή μας και χαρίζει στην οικογένειά του, υγεία, προκοπή και κάθε καλό.

Αυτό εξάλλου ευχήθηκε στο τέλος και ο εφημέριος του χωριού μας, κάνοντας μικρή αναφορά στην μνήμη της αξέχαστης και καλοκάγαθης Γεψργίτσας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου, η οικογένεια πρόσφερε, κέρασμα, καφέ, και στην συνέχεια τράπεζα ευλογίας στο σπίτι εις μνήμην της εκλιπούσης αδελφής μας.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της. 

ΧΕΙΜΩΝΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ

$
0
0
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΡΕΝΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ - ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΒΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ

Η Εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου

$
0
0


 
Το ιστορικό της γιορτής: Η καθιέρωση της γιορτής έλαβε υπόψη, ως υπόθεση και αφορμή, την εμφάνιση της Θεομήτορος σε όραμα μέσα στο ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολεως την εποχή του Λέοντος του Σοφού (886-911). Το όραμα αυτό ή την οπτασία είδαν δύο Μοναχοί, ο όσιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός, και ο φίλος του Επιφάνιος.
Το βίο του Αγ. Ανδρέου και τη γιορτή της Σκέπης της Θεοτόκου γνωρίζουμε από δύο ιστορικές πηγές: Ο συγγραφέας του βίου του Αγ. Ανδρέου, στην ελληνική γλώσσα, ονομάζεται Νικηφόρος και ήταν πρεσβύτερος της μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Ανδρέα [Νικηφόρου (πρεσβύτερος Κων/λεως), περί του βίου του Αγ. Ανδρέου του δια Χριστόν σαλού, M PG. 111, 628-888].

Ο δεύτερος συγγραφέας είναι ο Ρώσος Θεολόγος-Αγιολόγος Σέργιος, αρχιεπίσκοπος Βλαδίμηρου, ο οποίος έγραψε ειδική μελέτη και τη δημοσίευσε σε ρωσικό περιοδικό «Στράννικ» με τον τίτλο: Ο Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός και η εορτή της Σκέπης της Θεομήτορος. [Σεργίου, αρχιεπισκόπου Βλαδίμηρου, ο Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός και η εορτή της Σκέπης της Θεομήτορος, περ. Στράννικ, τεύχη Σεπτ.-Δεκ. 1898 (ρωσ.) Acta SS, Μαίου VI, σ. 4-111]. Ο Σέργιος εξετάζει και ερευνά το βίο του Αγ. Ανδρέου και αποδεικνύει ότι η οπτασία της Θεοτόκου στους Μοναχούς έγινε πιθανώς κατά το β τέταρτο του Γ' αιώνα, λίγο χρονικό διάστημα προ της κοιμήσεως του Αγ. Ανδρέου (936).
Στο κεφ. 24 του βίου του Αγ. Ανδρέου αναφέρεται το γεγονός της οπτασίας της Θεοτόκου.
Στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεωςετελείτο ολονύκτιος αγρυπνία και οι παρευρισκόμενοι πιστοί με ύμνους και προσευχές δοξολογούσαν τον Θεό. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας και περί την τετάρτη ώρα της νυκτός, οι άγιοι Ανδρέας και Επιφάνιος είδαν μεγαλοπρεπή γυναίκα να προχωρεί από την ωραία πύλη με συνοδεία αγγελικών Δυνάμενων, προφητών (Ιωάννης ο Πρόδρομος), αποστόλων (Ιωάννης Θεολόγος) και αγίων. Πολλοί άγιοι προπορεύονταν με λευκές στολές ψάλλοντες ιερούς ύμνους. Η γυνή αυτή γονάτισε και με δάκρυα στα μάτια προσευχόταν για πολύ χρονικό διάστημα. Μετά προχώρησε προς το θυσιαστήριο και προσευχήθηκε για το λαό, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος στο ναό.Κατόπιν έβγαλε το ωμοφόριον (το μαφόριον) πού είχε στο κεφάλι της και σκέπασε τον παρευρισκόμενο λαό.
Οι Μοναχοί έβλεπαν υπεράνω του λαού το εκτεταμένο μαφόριο της Θεοτόκου, το ΟΠΟΥ έλαμπε, ως αστραπή, και ήταν ένα σημείο της παρουσίας της Θεομήτορος. Μετά την αναχώρισή της η Θεοτόκος πήρε μαζί της το μαφόριο και άφησε στη θέση του τη χάρη του Θεού να προστατεύει το λαό Του.
Την εποχή εκείνη, ως είναι γνωστό, οι Χριστιανοί στο Βυζάντιο αντιμετώπιζαν τις επιβουλές των Αγαρηνών. Όταν νίκησαν τις εχθρικές αυτές δυνάμεις γιόρτασαν τη γιορτή της Σκέπης της Θεοτόκου, εκφράζοντες την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια και την προστασία της.
Έκτοτε καθιερώθηκε στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία την 1η Οκτωβρίου η γιορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την 1η Οκτωβρίου, επίσης, θεσπίστηκε τον IB αιώνα να γιορτάζεται η μεγάλη γιορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην Ρωσία. Η μετάθεση της γιορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την 1η Οκτωβρίου στην 28η Οκτωβρίου έγινε το 1952.

Καλό το Συνέδριο για τα έργα των αποδήμων Ευρυτάνων αλλά…

$
0
0


Του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγραίων

Καλό και πολλαπλώς ωφέλιμο το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου σε Καρπενήσι και Κερασοχώρι. Σημαντικά θέματα και ουσιαστικές εισηγήσεις από Ευρυτάνες επιστήμονες που για μια φορά ακόμη, απέδειξαν ότι νοιάζονται και πονάνε αυτόν τον τόπο.
Προσωπικά όμως θα ήθελα να καταθέσω μια μικρή ένσταση για τις εργασίες του Συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Κερασοχώρι. Εκεί λοιπόν παρουσιάστηκαν εισηγήσεις υψηλού επιπέδου ενώ έγινε ειδική μνεία και σε απόδημους αδελφούς μας, των οποίων η προσφορά υπήρξε τεράστια στην γενέθλια γη τους. Όταν όμως βρίσκεσαι στο Κεράσοβο και δεν γίνεται αναφορά στους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές της γενέτειρας του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ και σε σπουδαίες προσωπικότητες του Κερασόβου, τότε αφήνεις πολλά κενά και δημιουργείς προβληματισμό. Το λέω αυτό γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ, από τους εμπλεκομένους στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ, δεν μερίμνησε έτσι ώστε να γίνει ξεχωριστή αναφορά στον σπουδαίο ΕΥΡΥΤΑΝΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Ανατολικοφραγκιστιανό, που μεγαλούργησε στην ΠΟΛΗ, και κατασκεύασε με δικές του δαπάνες το 1900, το υδραγωγείο στην Ανατ. Φραγκίστα, που κόστισε εκείνη την εποχή 2.000.000 δραχμές αλλά και στον γνωστό Ελληνοαμερικανό Επιχειρηματία, Κων/νο Πανουργιά, που πρόσφερε το ποσό των 100.000 δολαρίων Αμερικής, για να ανακαινιστεί το ιστορικό σπίτι του Πρωθυπουργού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, όπου στεγάζεται σήμερα το ομώνυμο Ίδρυμα. Επίσης εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι σε καμία στιγμή του Συνεδρίου, δεν αναφέρθηκε η μεγάλη προσφορά των ομογενών μας από την Κρέντη, του Άρχοντα Δικαιοφύλακα του Πατριαρχείου κ. Ιωάννη Γ. Ντάλλα, των 3 Αφών Κλ. Μάκκα, του Παναγιώτη κυρίως αλλά και του Γιάννη – Νάκου και του Θεόφιλου, με δωρεές των οποίων χτίστηκε ο Ιερός Ναός  του Αγίου Νεκταρίου, όπως και το πανέμορφο Καμπαναριό του ίδιου Ναού με αποκλειστική χορηγία του Πάνου Μάκκα αλλά και Κερασοβιτών, που προσέφεραν τα μέγιστα στο χωριό τους, τότε μπορώ να χαρακτηρίσω τα όποια μουρμουρητά ακούστηκαν, απόλυτα  δικαιολογημένα. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αυτό έγινε εσκεμμένα. Ωστόσο όμως κάποιοι έπρεπε να μεριμνήσουν για το θέμα αυτό έτσι ώστε να υπάρξει έστω και μια αναφορά και στων ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΤΑ ΕΡΓΑ.

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΕΝΤΗ - ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ

$
0
0










 Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στο Χωριό μας αλλά και στο Κερασοχώρι που είναι η έδρα του Δήμου Αγράφων, η Επέτειος του ΟΧΙ. Μετά τον εκκλησιασμό, τα παιδιά των Σχολείων, παρέλασαν στο Κερασοχώρι καταχειροκροτούμενα από τους άρχοντες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Και φέτος τα παιδιά του χωριού μας έκλεψαν την παράσταση καθότι στην παρέλαση ήταν εκπληκτικά. Μπράβο και του χρόνου.

Τιμήθηκαν και στο χωριό μας οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι εξ Ασίας

$
0
0

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός,οι εξ Ασίας, αγωνίστηκαν σε όλη τους την ζωή να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τη Θεία Χάρη. Και το πέτυχαν.

Αυτήν την επιθυμία τούς την ενέπνευσε η μητέρα τους, η Αγία Θεοδότη.Η μόνη της φροντίδα ήταν να αναθρέψει τα παιδιά της σαν αληθινή χριστιανή μητέρα. Οι συμβουλές της και το παράδειγμά της επηρέασε αποφασιστικά τα παιδιά της. Τα βοήθησε να καταλάβουν ότι η ολοκλήρωση και τέλος η θέωση περνά οπωσδήποτε μέσα από την προσφορά μας προς τον συνάνθρωπο μας.

Αυτό τους το πιστεύω τους οδήγησε να σπουδάσουν την ιατρική επιστήμη και τέχνη. Γρήγορα έγιναν κάτοχοι όλων των απαραίτητων γνώσεων και εξελίχθηκαν σε αλάνθαστους γιατρούς. Οι ασθενείς έτρεχαν κοντά τους για να γιατρευτούν και τα δύο αδέλφια τους θεράπευαν και μάλιστα χωρίς να πάρουν την παραμικρή αμοιβή,γι αυτό και τους ονόμασαν αναργύρους.

Σύντομα ο Κύριος τους έδωσε το χάρισμα των ιάσεων. Πλέον οι Άγιοι δεν έδιναν την ίαση με τα διάφορα βότανα αλλά επικαλούμενοι το όνομα του Χριστού.

Η αφιλοχρηματία τους και κυρίως το χάρισμα να γιατρεύουν όλες τις ασθένειες χωρίς φάρμακα προσήλκυσε πολυάριθμους ειδωλολάτρες στη χριστιανική πίστη.

Για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης περιόδευσαν σε πολλά μέρη, προσφέ-ροντας παντού, όπου κι αν πήγαιναν, αφενός μεν γιατρειά στους ασθενείς, αφετέρου δε την αληθινή πίστη.

Έτσι έφτασαν κάποτε και στην περιοχή Φερεμάν. Εκεί προσέφεραν αρκετό χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γνώρισαν το Χριστό χάρη στα δύο αδέλφια. Ο Κύριος όμως θέλησε να τους ξεκουράσει και να τους πάρει κοντά Του. Εκεί στη Φερεμάν, αρρώστησε ο Δαμιανός και σε λίγο παρέδωσε την αγία του ψυχή στα χέρια του Θεού. Λίγες μέρες αργότερα κοιμήθηκε και ο Άγιος Κοσμάς. Οι Χριστιανοί ενταφίασαν το ιερό λείψανό του δίπλα στον αδελφό του. Αργότερα ανήγειραν ιερό ναό στο όνομά τους. Στο ναό αυτό γίνονται πολυάριθμα θαύματα.

Η Εκκλησία μας, όπως και εμείς εδώ στην ευλογημένη Κρέντη, γιορτάσαμε τη μνήμη τους την 1η Νοεμβρίου, στο πανέμορφο παρεκκλήσι τους στη Σκαμνιά, όπου τελέστηκε και αρτοκλασία, ενώ παραβρέθηκαν παρά την κακοκαιρία αρκετοί συγχωριανοί μας (φωτο).
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν,

δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.





ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ

$
0
0


Σε ηλικία 86 ετών, έφυγε για πάντα από κοντά μας, ο αξιαγάπητος συγχωριανός μας Σωτήρης Λάππας. Ο μπάρμπα Σωτήρης, εξέπνευσε χθες Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίας ημέρες, έχοντας δίπλα του, την λατρευτή του σύζυγο κυρία Λαμπρινή και τα παιδιά του.

                                                     ΤΣΟΥΓΚΡΙΖΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΥΓΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 
ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΜΑΣ Π. ΕΥΑΓΓΕΛΟ

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος αδελφού μας έγινε σήμερα το πρωί, στον κατάμεστο από κόσμο ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και μετά το πέρας της ακολουθίας, ξεχωριστή αναφορά στην προσωπικότητα του μακαρίτη έκανε ο εφημέριος του χωριού μας, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα σπουδαίο άνθρωπο, καλό οικογενειάρχη και πάνω απ΄ όλα ευλαβή χριστιανό, που δεν έλειπε ποτέ από την εκκλησία.
Να ευχηθούμε όπως ο πανάγαθος Θεός τον κατατάξει μετά των Δικαίων και η  μνήμη του να είναι αιωνία.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ

$
0
0



Μια ξεχωριστή βραδιά περάσανε την περασμένη Κυριακή το βράδυ, η οικογένεια του εφημέριου του χωριού μας με τα αδέλφια μας από την Αμερική και μέλη του Εκκλ. Συμβουλίου. Άπαντες βρεθήκανε σε τράπεζα αγάπης, που προσέφερε ο π. Ευάγγελος για την είσοδο της 3ηςκόρης του στην Νομική Σχολή, που έγινε στην ταβέρνα της Μαρίας Κουτσούμπα στο χωριό.
Πέρα από την πρεσβυτέρα και τα παιδιά του, στο όμορφο αυτό τραπέζι παρακάθισαν, τα αδέλφια μας που ήλθαν από την Αμερική, Παναγιώτης Μάκκας, Θεόφιλος Μάκκας και Νάκος Μάκκας, ο σεβαστός Μπάρμπα – Γιάννης Μάκκας, ο στρατηγός Αποστόλη Βούρτσας, ο Χρυσόστομος Μάκκας, ο Βαγγέλης Τσιγαρίδας, η Σοφία Λάπα με τον σύζυγό της Χρήστο, ο μπαρμπα Κώστας Κούρος, ο Παναγιώτης Ντάλλας, ο Θανάσης Κουτσούμπας και ο Κώστας Κουτσούμπας.
Αξιοσημείωτο της ωραίας αυτής γιορτούλας, το γεγονός ότι έπαιξε μερικά μοναδικά τραγούδια ο μπάρμπα Κώστας με τα καινούργια κλαρίνα, που του δώρισε ο Παναγιώτης Μάκκας, αλλά και τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Κωστάκης Κουτσούμπας, που δείχνει να είναι το νέο μεγάλο αστέρι του δημοτικού τραγουδιού, που βγαίνει στην Κρέντη. Βέβαια 5-6 κομμάτια έπαιξε και ο Παναγιώτης Μάκκας, που μας εντυπωσίασε με το κρυφό ταλέντο του.
Ήταν μια όμορφη φιλική βραδιά που κύλησε υπέροχα με κουβεντούλα και καλό μεζέ που συνοδεύονταν από επίσης καλό κρασί. Να ευχηθούμε καλή επιστροφή στα αδέλφια μας στις οικογένειές τους στην Αμερική και σε όλους τους συνδαιτυμόνες καλό χειμώνα πάντα τέτοια και στην νέα φοιτήτρια καλή φοιτητική πορεία.

ΚΡΕΝΤΗ – ΑΠΟΚ 2-2 Αλλοίωση αποτελέσματος από τον Διαιτητή, που ήταν … σε άλλο αγώνα

$
0
0
Αδικούνται από το αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι που στην επανάληψη κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και αντί να πετύχουν άνετα το 3-1, το ματς έληξε 2-2!!!
O «άρχοντας» της αναμέτρησης, περιέργως και προκλητικώς δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων μετά το 2-2, ενώ στο πέναλτι που υπέδειξε υπέρ της Κρέντης, παραβιάζοντας τον κανονισμό που γνωρίζουν ακόμη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου, δεν έδωσε κίτρινη κάρτα στον παίχτη που υπέπεσε στην παράβαση, που θα ήταν η 2η και έτσι ο ΑΠΟΚ, θα έπαιζε με 9 παίχτες, καθότι με απευθείας κόκκινη είχε φύγει νωρίτερα ο Μπόνιας γιατί έβρισε τα θεία!!!.
Ο ίδιος διαιτητής πάλι περιέργως ακύρωσε κανονικό γκολ της Κρέντης και στο παιχνίδι με τον Άγιο Προκόπιο.
Ανώτεροι οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο ημίχρονο, μεγάλη μπάλα από τους αήττητους γηπεδούχους στην επανάληψη που δικαιούνταν την νίκη και έστειλαν πολλά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Απαράδεκτοι οι μικροκαβγάδες μετά την λήξη του αγώνα και όσοι δυναμίτισαν το ματς πριν ξεκινήσει.
Σε ματς, πραγματικό ντέρμπι, στο οποίο κοντραρίστηκαν δυο από τις καλύτερες ομάδες του τοπικού μας πρωταθλήματος, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το ποδόσφαιρο εντός αγωνιστικού χώρου με μεγάλους όμως ηττημένους, τον εκτός τόπου και χρόνου διαιτητή, που πρέπει να ξαναδιαβάσει τους κανονισμούς ποδοσφαίρου, αν ποτέ τους διάβασε και κάποιους ανεγκέφαλους, ευτυχώς λίγους, οι οποίοι, ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και όχι πόλεμος. Μάλιστα για κάποιους από αυτούς που διατυμπανίζουν ότι είναι και διοικητικοί παράγοντες, τότε η περίπτωσή τους χρίζει, άμεσης ιατρικής παρέμβασης ή ειδικής θεραπείας. 
Το Βελούχι, κατέβηκε αποφασισμένο για την νίκη και όχι ως θεριό που ξύπνησε και πήγε στο Σύνορο να μονομαχήσει με τους «τσοπάνηδες». Η ομάδα του Κρασιά μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και πολύ νωρίς έδειξε ότι ψάχνει το γκολ με τον κεραυνό του Μπόνια, που τράνταξε τα δοκάρια του Α. Ντάλλα. Μάλιστα, παρότι έμεινε και με 10 παίχτες λόγω της δίκαιας αποβολής του Μπόνια που έβρισε τα θεία, προηγήθηκε στο σκορ και πήγε στα αποδυτήρια έχοντας το πάνω χέρι στον αγώνα.  
Στην επανάληψη όμως το σκηνικό άλλαξε. Η κίνηση του Γ. Χρυσαφόπουλου να ρίξει στον αγώνα τον Γ. Βούρτσα, στη θέση του πολύ καλού Βαγγέλη Μάκκα, έδωσε επιθετική πνοή στην ομάδα, η οποία πίεσε δυναμικά για την ισοφάριση. Η πίεση έφερε νωρίς καρπούς, με τον Τύμπα να κερδίζει πέναλτι στο 52΄και να ευστοχεί από τα έντεκα βήματα φέρνοντας το ματς στα ίσια. Σε αυτή τη φάση ο ρέφερι της αναμέτρησης, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, δεν έδειξε ως όφειλε και ορίζει ο κανονισμός την 2η κίτρινη στον Ράπτη του ΑΠΟΚ, που θα σήμαινε και την αποβολή του !!!  
Η Κρέντη μετά την ισοφάριση κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο γήπεδο και πίεσε ασφυκτικά τους φιλοξενούμενους για ένα δεύτερο γκολ, το οποίο τελικά ήλθε στο 78΄με εκτελεστή τον έξοχο Πάτρου, που δεν δυσκολεύτηκε να πλασάρει ιδανικά τον πορτιέρο του Βελουχιού κάνοντας το 2-1 για την ομάδα του. Και εκεί που όλοι περίμεναν να έλθει και το τρίτο γκολ για τους γηπεδούχους που είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και δημιουργούσαν ευκαιρίες, ο Κουρλός εκμεταλλευόμενος μια αδράνεια της αμυντικής γραμμής, ισοφάρισε σε 2-2.
Όμως η ολοκλήρωση της αλλοίωσης του αποτελέσματος στο παιχνίδι αυτό από τον διαιτητή ήλθε στο 92΄, όταν και πάλι περιέργως ο κ. Λάμπρου, δεν υπέδειξε το καταφανέστατο πέναλτι εις βάρος του ΑΠΟΚ, πέναλτι που θα σφύριζε και ο προπονητής των φιλοξενούμενων. 
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Διοίκηση της Κρέντης θα ζητήσει από την ΕΠΣ, να μην ξανασφυρίξει παιχνίδια της ο εν λόγω διαιτητής, καθότι είναι η 2η φορά που τις στερεί 2 βαθμούς.  Οι δυο ομάδες ισοβαθμούν με 12 βαθμούς, στην 3η θέση.
Η Κρέντη την επόμενη (8η) αγωνιστική αντιμετωπίζει στο Καρπενήσι την Ποταμιά, ενώ ο ΑΠΟΚ θα παίξει ξανά στην Δυτική Ευρυτανία κόντρα στον Άγιο Προκόπιο.
Καλύτεροι από την Κρέντη οι Πάτρου, Ν. Βούρτσας, Γιάκος, Μπήρος και Γ. Βούρτσας. Από τον ΑΠΟΚ διακρίθηκαν οι Φλωράκης, Σαΐτης, Ζαχαρόπουλος, ενώ ξεχωρίσαμε την άψογη εν γένει συμπεριφορά και παρουσία του παράγοντα του Βελουχιού κ. Χρήστου Γιαννίτσαρη, που για άλλη μια φορά δίδαξε αθλητικό πολιτισμό.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Μέρος - Οι καλύτερες φάσεις
9΄: Σουτ-«κεραυνός» του Μπόνια από μακρινή απόσταση και κεντρικά τράνταξε την συμβολή αριστερού κάθετου και οριζοντίου δοκαριού των γηπεδούχων.
16΄: Χτύπημα φάουλ του Παπαναστασίου από δεξιά απέκρουσε ο Κόκκοτος, στην εξέλιξη της φάσης σουτ του Πάτρου από το ύψος της περιοχής και αριστερά μπλόκαρε εύκολα στην γωνία του ο πορτιέρο του Βελουχίου.
19΄: Απευθείας κόκκινη στον Μπόνια για εξύβριση (Σύμφωνα με το φύλλο αγώνος στα Θεία).
21΄: Εκτέλεση φάουλ του Παπαναστασίου από θέση δεξιά μάζεψε χωρίς δυσκολία ο γκολκίπερ του Βελουχίου.
25΄: Σουτ του Σαΐτη εκτός περιοχής μάζεψε εύκολα ο Ντάλλας.
27΄: Ωραία προσωπική προσπάθεια του Φλωράκη, ο οποίος με κάθετη πάσα τροφοδότησε τον Σαΐτη, ο οποίος περίπου από το ύψος της περιοχής με χαμηλό σουτ στην δεξιά γωνία της Κρέντης έκανε το 0-1.
Β΄ Μέρος  - Οι καλύτερες φάσεις
48΄: Σέντρα του Κουρλού από δεξιά, ο Σαΐτης μετά από λάθος του Λάππα πλάσαρε ολομόναχος μέσα από την περιοχή και αριστερά, αλλά ο Ντάλλας μπλόκαρε σωτήρια στην δεξιά του γωνία.
51΄: Ο Τύμπας κέρδισε πέναλτι μέσα από την περιοχή και αριστερά, ανατρεπόμενος από τον Ράπτη.
52΄: Ο παθών Τύμπας εκτέλεσε εύστοχα, σημαδεύοντας το κέντρο του τέρματος του Κόκκοτου (1-1).
55΄: Ψηλοκρεμαστό σουτ του Βούρτσα Γ. από το ύψος της περιοχής κατέληξε έξω από το δεξί «Γ» του Βελουχίου.
64΄: Γύρισμα του Φλωράκη στον Μπούκα, ο οποίος σε καλή θέση μέσα από την περιοχή και δεξιά σούταρε υπό την πίεση του Παπαναστασίου έξω από το αριστερό δοκάρι της Κρέντης.
69΄: Σέντρα του Ξαγάρα από αριστερά, κεφαλιά του Κουτσουπιά στο δεύτερο δοκάρι έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ντάλλα.
72΄: Μπαλιά του Πάτρου στον Βούρτσα Γ., ο οποίος ξέφυγε από αριστερά, αλλά σούταρε απελπιστικά άουτ.
76΄: Κεφαλιά-πάσα του Πάτρου στον Μάκκα Κ., γυριστό σουτ του τελευταίου μάζεψε ο Κόκκοτος.
78΄: Ο Ντάλλας Αθ. τροφοδότησε τον Μάκκα Κ., ο οποίος με την σειρά του έστρωσε στον επερχόμενο Πάτρου, που μπήκε στην περιοχή και με υποδειγματικό χαμηλό σουτ στην δεξιά γωνία του Κόκκοτου έκανε το 2-1.
83΄: Ο Μάκκας Κ. γύρισε από δεξιά στον Ντάλλα Αθ., ο οποίος αμαρκάριστος εξ επαφής και λίγο δεξιά πλάσαρε, με τον Κόκκοτο να αποκρούει, νέο σουτ του νεαρού ποδοσφαιριστή κατέληξε άουτ.
86΄: Από αδράνεια της αμυντικής γραμμή των γηπεδούχων και πάσα του Φλωράκη, ο Κουρλός έγινε κάτοχος της μπάλα μέσα από την περιοχή και δεξιά και με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία της Κρέντης(2-2).
92΄: Οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Συγκελόπουλου στον Μπαΐκούση.
Συνθέσεις Ομάδων
Κρέντη (Γιώργος Χρυσαφόπουλος): Ντάλλας Απ., Λάππας, Μάκκας Ε.(46΄ Βούρτσας Γ.), Γιάκος, Μπύρος Σ., Πάτρου, Βούρτσας Ν.(87΄ Μπαΐκούσης), Παπαναστασίου, Μάκκας Κ., Τύμπας Δ.(82΄ Βαρσαμογιάννης), Ντάλλας Αθ.(Ν)
ΑΠΟΚ (Γιώργος Κρασιάς): Κόκκοτος, Τσιλιμέκης Δ., Καπετανάκης(46΄ Μπούκας), Ζαχαρόπουλος, Ράπτης Μ.(60΄ Συγκελόπουλος), Ξαγάρας, Μπόνιας, Κουτσουπιάς, Σαΐτης, Κουρλός, Φλωράκης
Διαιτητής: Βασίλης Λάμπρου(ΕΠΣ Ευρυτανίας),1ος Βοηθός: Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος, 2ος Βοηθός: Γιώργος Δροσίνης(ΕΠΣ Ευρυτανίας)

Ο Άγιος Νεκτάριος ο χαρισματούχος και η τοιχογραφία της Κοιμήσεώς του που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κρέντης

$
0
0



 Αδελφοί μου χρόνια πολλά ο Άγιος Νεκτάριος βοήθειά μας. Σήμερα ήταν μια λαμπρή μέρα για το χωριό μας και τους ευλογημένους κατοίκους του, καθότι γιορτάσαμε και τιμήσαμε τον προστάτη Άγιο μας. Το πρωί τελέστηκε πανηγυρικός όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του χωριού μας, από 9 Ιερείς, προεξαρχόντων του Αρχιερατικού Επιτρόπου Καρπενησίων π. Ιωάννου Λιάπη, που έκανε και το Θείο κήρυγμα και του εφημερίου μας και Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγραίων.
Στην θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας κ. Νικόλαος Στασινός, ο Υπ/ντης κ. Γιάννης Κατσαρός, ο Διοικητής του ΑΤ Κερασοχωρίου κ. Καραγιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Μπούρας, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ.κ. Χρήστος Δημητρόπουλος και Θύμιος Μιχόπουλος, ο Πρόεδρος του χωριού μας Ταξ. Πλατής, οι δάσκαλοι και τα παιδιά του Σχολείου μας και φυσικά οι συγχωριανοί μας που ζουν στην Αμερική, Πάνος Μάκκας, Θεόφιλος Μάκκας και ο Άρχων Δικαιοφύλακας του Πατριαρχείου Γιάννης Ντάλλας. 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου μας και στην συνέχεια το Εκκλ. Συμβούλιο προσέφερε μικρή τράπεζα αγάπης στους επισήμους προσκεκλημένους της ημέρας. 
Ως μεγάλη ευλογία σας παραθέτω μια σημαντική ομιλία του π. Σαράντη Σαράντου στους Ιεροσπουδαστές της Ριζαρείουγια τον Άγιό μας, πλούσιο φωτορεπορτάζ από την μεγάλη αυτή γιορτή του χωριού μας καθώς και εικόνα από την τοιχογραφία της κοιμήσεως του Αγίου Νεκταρίου που κοσμεί τον αγιογραφικό διάκοσμο του Ι. Ναού μας.

Πραγματικά ο Άγιος Νεκτάριος εβίωσε σε όλα και με όλα τα μέρη της υπάρξεώς του την Ορθοδοξία μας ,την οποία και ερμήνευσε και εξέφρασε προσωπικά και δυναμικά στο καθολικό πλήρωμα των Ορθοδόξων αδελφών και γενικότερα στην Οικουμένη.Είναι τόσο πλούσια η προσωπικότητά του , τόσο βαθειά , τόσο μεγαλειώδης, συνδυασμένη με θεϊκή πραγματικά απλότητα , που θα 'πρεπε ο φτωχός δικός μας ανθρώπινος λόγος να αργήσει. Και μάλιστα λόγος που προέρχεται από χείλη αδέξια, ισχνόφωνα και κακόηχα σαν τα δικά μου. Συγχωρήστε μου λοιπόν την θρασύτητα και επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τον συμβατικό λόγο για ωφέλεια όλων μας και για την κατά δύναμιν τιμή προς τον Άγιο του αιώνα μας.Θεμέλιο σ'αυτήν την προσλαλιά ας είναι το παρακάτω υπαρκτό περιστατικό από τη ζωή του Αγίου. Μετά από κάποιες περιπέτειες που μεθόδευσε στη ζωή του ο μισόκαλλος, βρίσκεται ο Άγιος ,σαν ιεροκήρυκας Χαλκίδος ,επίσκοπος όντας, στο μικρό νησί της Σκιάθου, για να λειτουργήσει και να κηρύξει. Φιλοξενείται από βραδύς σ'ένα απλό δωματιάκι του νησιού. Περνάνε οι ώρες της νύχτας και το φως του δωματίου του δεν σβήνει. Κάποιοι περίεργοι βρίσκουν τον τρόπο να κρυφοκοιτάξουν. Βλέπουν τον Άγιο Επίσκοπο να κάνει εδαφιαίες μετάνοιες και κάτι να ψελίζει. Το φως έσβησε , όταν ξεκίνησε για την πρωϊνή ακολουθία και την Θεία Λειτουργία.Το γεγονός αυτό αδελφοί ,λέει πάρα πολλά. Βάση στη ζωή του ο Άγιος από τα νεανικά του χρόνια είχε αυτό που όλοι οι πατέρες και άγιοι είχαν ,τη νηπτική εργασία , την προσεκτική φροντίδα του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου, της αθανάτου και θεοεικέλου ψυχής. Μολονότι επίσκοπος , πεπειραμένος στα πνευματικά , κάποιας ηλικίας ,όμως δεν αντικαθιστά με τίποτα την αγαπημένη του πνευματική εργασία για την προσωπική του ένωση με τον εν Τριάδι Θεό. Δόξα τώ εν Τριάδι Θεώ για τέτοιους ανθρώπους που αναδεικνύει σε όλες τις εποχές και τους έχει μαζί ίσως και με άλλους αφανεστέρους , δείγματα της Ορθοδόξου πνευματικότητος , που αληθινά όζει (μυρίζει) αγάπη Χριστού. Ο Άγ. Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1846 στη Συληβρία της Θράκης. Σάν παιδί και σά νέος ήταν πολύ φιλομαθής και ιδιαίτερα όπως οι Τρείς Ιεράρχες , αγάπησε την αρχαία ελληνική γλώσσα και τα Πατερικά κείμενα. Το βιβλίο που ο ίδιος εξέδωσε «Λογίων θησαύρισμα» είναι ακριβές απόσταγμα των Πατερικών Μελετών στις οποίες από μικρός αφιερωνόταν. Απ'αυτό το ανθολόγιο των πολυτίμων μελετών του φαίνεται η νηπτική εργασία και η δυνατή έφεση που είχε στα βάθη του για τον Θεό και η δίψα του για την τελειότητα της εν Χριστώ ζωής.Από πολύ νωρίς συγκεκριμενοποίησε τον ουράνιο πόθο του και τον ταύτισε με τη μοναχική ζωή. Το 1876 εκάρη μοναχός στη Νέα Μονή της Χίου με το όνομα Λάζαρος από Αναστάσιος Κεφαλάς. Από τα στοιχεία της Ιεράς Μονής φαίνεται καθαρά ότι έμεινε τρία χρόνια πραγματικά, ασκούμενος στη μοναχική και μοναδική ,όπως αναφέρεται από τους Αγίους Πατέρες μας ,πολιτεία. Η άσκηση του παρθενικού βίου τον έκανε προσηνή επειδή συνδύασε την τραχύτητα της ασκήσεως με την άκρα ταπείνωση. Γι'αυτό έγινε αγαπητός από τη λοιπή μοναστική αδελφότητα , προτάθηκε για χειροτονία και προχειρίσθηκε διάκονος το 1877 σε ηλικία ώριμη και σύμφωνη με τους Θεοπνεύστους ιερούς κανόνες,τριάντα ενός δηλαδή ετών, με το όνομα Νεκτάριος.
Μέ άδεια και ευλογία της Ιεράς Μονής της μετανοίας του συμπληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα , κατόπιν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου , κοντά στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο και πάλι στην Αθήνα, όπου μετά από ευδόκιμες θεολογικές σπουδές το 1885 εκατατάχθηκε στους πτυχιούχους της Θεολογικής Σχολής της «οποίας υπήρξε και υπότροφος . Το επόμενο έτος 1886 χειροτονείται πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στην Αλεξάνδρεια από τον ίδιο Πατριάρχη Σωφρόνιο , κοντά στον οποίο υπηρέτησε σαν ιεροκήρυκας και γραμματέας του Πατριαρχείου και Πατριαρχικός επίτροπος στο Κάϊρο. Ένα χρόνο αργότερα το 1889 χειροτονείται Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Πενταπόλεως από τον ίδιο Πατριάρχη Σωφρόνιο.Αυτή την επέτειο των εκατό χρόνων από της χειροτονίας του σε επίσκοπο τιμάμε και γιορτάζουμε σήμερα.


Γιατί ιδιαίτερα αυτήν την επέτειο εξαίρουμε; Γιατί και ο άγ.Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και ο μεγάλος Θεολόγος Νικόλαος Καβάσιλας υποστηρίζουν ότι ο επίσκοπος είναι ζωντανή εικόνα του Σωτήρος Χριστού και ζωντανός φορέας όλης της Χριστιανικής Παραδόσεως. Ίσως σε μερικές περιπτώσεις αμφιβάλλουμε για τα υποστηριζόμενα από τους αγίους , γιατί δεν βλέπουμε πάντοτε σαρκωμένες αυτές τις αρετές στα Επισκοπικά πρόσωπα. Στην περίπτωση όμως του Αγίου Νεκταρίου ταυτίσθηκε η αληθινή χριστιανική ζωή και το ποιμαντικό αρχέτυπο με το πρόσωπό του. Οι λειτουργίες του , τα κηρύγματά του , η φροντίδα του για την ευπρέπεια και διακόσμηση των Ιερών Ναών , το προσωπικό , ποιμαντικό και ανθρωπιστικό ενδιαφέρον , η συμπάθεια στους καχεκτικούς στην πίστη και στην ηθική , οι διοικητικές του ικανότητες και ιδιαίτατα ο άμεμπτος βίος κατάφερναν να συγκρατούν το θεσμό της Εκκλησίας και τα λογικά πρόβατα στη μάνδρα του Χριστού. Η ποιότητα της Χριστιανικής ψυχής του και η Χριστιανική διαύγεια των φρονημάτων του φαίνεται ολοκάθαρα στους άδικους διωγμούς του. «Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν» δεν είπε ο Κύριος; Αφανείς αντίχριστες δυνάμεις κατάφεραν να μεθοδεύσουν έτσι κάποιες συκοφαντίες , ώστε να απολυθεί από τις Εκκλησιαστικές αρχές της Αλεξανδρείας και να παυθεί από τη θέση του. Καμιά σαφής κατηγορία αλλά και καμιά ακύρωση των συκοφαντιών. Σαν ελεύθερος άνθρωπος και αθώος διαμαρτύρεται για την αδικία αλλά και οι επιστολές -διαμαρτυρίες προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο, λίγο αργότερα προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Φώτιο και προς τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ` είναι γεμάτες εκκλησιαστικό ήθος που σπάνια συναντάμε.Άνθρωπος ψημένος στη μοναχική άσκηση και στους κανόνες ταπεινοφροσύνης , δεν μπορούσε παρά αυτό το ήθος να αποκτήσει των Μεγάλων Πατέρων, που είτε τους έβριζαν είτε τους εγκωμίαζαν, το ίδιο αισθάνονταν και ανεξίκακα αντιδρούσαν.Ουδείς αδοκίμαστος ευδόκιμος.Αξίζει κανείς να διαβάσει και μόνο αυτές τις επιστολές για να προσεγγίσει αυτόν τον πολύτιμο αδάμαντα της Ορθοδοξίας. Μικρές επιστολές γραμμένες με σαφήνεια , γλωσσική αρτιότητα , τέλεια νοήματα , λέξεις ιεροπρεπείς και κατάμεστες από σεβασμό στο πρόσωπο που απευθύνεται και το οποίο τον αδίκησε. Δεν βρίσκεις ίχνος δηκτικότητας να υπολανθάνει. Κρατά τον πόνο του σε καθαρά πνευματικό επίπεδο. Αυτές οι επιστολές αποπνέουν το άρωμα της απαθούς και χαριτωμένης ψυχής του , που προετοιμάζεται έκδηλα από τον Εσταυρωμένο Κύριο για τη μέλλουσα τιμή και παγκόσμια δόξα που του χάρισε. Η ποιότητα της ψυχικής καλλιεργείας του επιβεβαιώνεται και από το ποιμαντικό έργο του στις ψυχές των ανθρώπων και την ανάλογη ποιμαντική εν Χριστώ αγωγή, που τους προσέφερε.Πάνω από εννιακόσιοι πιστοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Καίρου συνέταξαν μια διαμαρτυρία και συνάμα αποχαιρετιστήριο γράμμα προς τον Άγιο Πενταπόλεως που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μεταρρύθμισις» της Αλεξάνδρειας. Μέσα σ'αυτό το γράμμα φαίνεται για άλλη μια φορά από άλλη σκοπιά , από τη σκοπιά των λαϊκών, ο πραότατος και ειρηνικός χαρακτήρας του Αγίου. Στο δημοσίευμα αυτό δεν υποφώσκει ίχνος εμπαθείας ή φανατισμού κατά των αδικησάντων εκκλησιαστικών ανδρών τον Άγιο Πενταπόλεως.Πόσο ταπεινά και χριστοκεντρικά θα είχε εργασθεί ο Άγιος στην Άμπελο του Κυρίου ,ώστε να μεταφυτεύει και στους άλλους τον αληθινό τρόπο Χριστιανικής ζωής , της Θεανθρώπινης ζωής που ο ίδιος βίωνε. Από την επιστολή αυτή των λαϊκών του Καίρου φαίνεται η μεγάλη εν Χριστώ αγάπη που του είχαν, φαίνεται διάφανα η εν Χριστώ ηγετική φυσιογνωμία του Αγίου , αλλά τελικά η υπακοή (αυτό είναι το γνήσιο εκκλησιαστικό χριστιανικό φρόνημα) και του Αγίου και των πνευματικών του τέκνων στις αποφάσεις της Μητέρας Εκκλησίας. Ήταν βαθύς και όχι επιπόλαιος και υποπτευόταν ότι πίσω από την ανθρώπινη αδικία κρύβονται μεγαλεπίβολα, μά ανεξιχνίαστα θεϊκά σχέδια. Και κατάφερε αυτήν του τη νοοτροπία να μεταβιβάσει ζωντανά στο λαό του Καίρου, πράγμα που διακρίνεται με ενάργεια προς το τέλος της επιστολής-διαμαρτυρίας.Ίσως οι βουλές του Θεού έχουν διαφορετικές προοπτικές. Επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο ακόμη σ'αυτήν την κρίσιμη καμπή της ζωής του. Αν ο Άγιος έπαιρνε κάποια άλλη διαφορετική στάση, καταλάβαινε με τον σώφρονα λογισμό που του είχε χαρίσει η Ορθόδοξη μοναχική νηπτική άσκηση , καταλάβαινε ότι κατάστρεφε ό, τι ωραιότερο, ό, τι πιο θεανθρώπινο είχε μεταγγίσει στις ψυχές των πνευματικών του τέκνων.Σαν αληθινός Λειτουργός του 'Υψίστου προτιμά να αδικείται παρά να καταστρέψει στα μάτια και στις ψυχές των πιστών την εικόνα της Αρχιερωσύνης, χτυπώντας τους άλλους αρχιερείς που τον αδίκησαν.Παρακαλώ πολύ όλους μας να εγκύψουμε με πολλή ευλάβεια σ'αυτήν την πτυχή της ζωής του Αγίου Πενταπόλεως και στην θεανδρική στάση του γιατί καθένας μας έχει ή ενδέχεται να έχει πικρίες συκοφαντικές στο μετερίζι από το οποίο μάχεται. Στή συνέχεια για ένα έτος ταλαιπωρήθηκε «φυτοζωών», λέει ο βιογράφος του άγιος πρ. Παραμυθίας Τίτος Ματθαιάκης, ζητώντας στην Αθήνα εργασία και μη βρίσκοντας. Επί τέλους στις 15 Φεβρουαρόυ 1891 διορίσθηκε ιεροκήρυκας του Νομού Ευβοίας , σπάνιο φαινόμενο στα χρονικά της Εκκλησίας. Δηλ. Επίσκοπος να διορίζεται απλός ιεροκήρυκας. Όμως δέχθηκε και εργάσθηκε διόμιση χρόνια ακάματα πνευματικά , αγάπησε το λαό του Θεού και αγαπήθηκε. Πάλι δυσκολίες και μετάθεση στο Νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος. Αξίζει και πάλι να τονισθεί η κρυστάλλινη ποιότητα του ποιμαντικού του λειτουργήματος που εκφράζει το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Δημάρχου Κυμαίων Καρυστίας προς τον Άγιο.Ο Κύριος όμως αφού τον προετοίμασε με την θλίψη και τον διωγμό , αφού του έκλεισε τις άλλες πόρτες , του άνοιξε την υψηλή και μεγάλη προοπτική του Διευθυντή της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Μέ Β. Διάταγμα διορίσθηκε την 1η Μαρτίου του 1894 και έμεινε σ'αυτήν την περίοπτη θέση μέχρι το 1908 , από την οποία παραιτήθηκε , όπως ο ίδιος γράφει στην αίτησή του προς το Δ. Σ. για λόγους υγείας.Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια εργάσθηκε συστηματικά ο Άγιος στο θερμοκήπιο των Ιερατικών κλήσεων . Ό, τι ιερότερο , ό, τι θεανθρωπινότερο , ό, τι χριστοευγενέστερο , ό, τι ουράνιο είχε κατακτήσει με την άσκησή του και με τη χάρη του Θεού , με πολύ ζήλο το αποτύπωσε στις ψυχές των Ιεροσπουδαστών του. Πίστευε ότι το νεοσύστατο μετά τον τουρκικό ζυγό έθνος θα μπορέσει να ορθοποδήσει και πνευματικά να μεγαλουργήσει , αν οι ποιμένες αυτού του τόπου τραφούν με τον επιούσιο Άρτο της Ορθοδόξου Θεολογίας και ποτισθούν με τα αστείρευτα νάματα της Ορθοδόξου Ευσεβείας. Πετύχαινε πραγματικά να μεταλαμπαδεύσει στις ψυχές των Ιεροσπουδαστών όλη την χριστοφλόγα της ψυχής του ,με τον πιο εκλεκτό τρόπο , την εν Χριστώ αγάπη, που είναι το πιο δυνατό φίλτρο. Αυτό μπορεί να συγκινήσει το νέο και να βάλει σε συναγερμό και κινητοποίηση όλα τα ψυχοδυναμικά του για εγκόσμια και υπερκόσμια δημιουργία.Ο πρωτοπρεσβύτερος παπαΝικόλας Μυλωνάς και ο Οικονόμος Θεμιστοκλής Παπακωνσταντίνου που τον είχαν δάσκαλο επαληθεύουν την άριστα παιδαγωγική συμπεριφορά του προς τα νεαρά βλαστάρια. Ποτέ δεν είχαμε δεί το ειρηνικό και χαρίεν πρόσωπό του να αλλοιώνεται από τις νεανικές αταξίες.Είχε μια απεριόριστη εσωτερική ανεκτικότητα και μεγαλοψυχιά λέγουν, με την οποία κατόρθωσε να διορθώσει τις ανωριμότητες των νέων χωρίς να τραυματίσει το ψυχολογικό πεδίο. Και κάποιος άλλος μαθητής του έλεγε με θαυμασμό για τον Άγιο , ότι ανεχόταν ακόμη και να κοροϊδεύεταιμερικές φορές και μολονότι διαισθανόταν πώς του λένε ψέμματα δεν επενέβαινε βίαια, αυταρχικά, πιεστικά, για να διορθώσει τον αμαρτάνοντα. Αυτή η αγάπη και η εκτίμηση προς τα ανώριμα ακόμα παιδιά , τα έφερνε λίγο αργότερα σε αυτοσυναίσθηση του σφάλματος , σε μετάνοια και οριστική και ειλικρινή διόρθωση. Ήδη από τον καιρό της τριετούς μοναστικής ασκήσεώς του στην Ιερά Μονή της χώρας της Χίου , αλλά και από την περισσή εμπειρία του από την διακονία του στο λεπτό και ευαίσθητο έργο του πνευματικού είχε διαπιστώσει πόσο εύθραυστος είναι ο ψυχολογικός παράγοντας σε κάθε άνθρωπο και πόσο αποφασιστικό ρόλο παίζει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και στον αγιασμό της.

 Είχε κατέβει , όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναίτης , ο συγγραφέας της Κλίμακος , είχε κατέβει στα βάθη της ψυχής , γνώριζε πολύ καλά τις αντιδράσεις της και ιδιαίτερα την καταστροφή που προξενούν τα πάθη και οι κακίες των μεγαλυτέρων στην ανέλιξη και ανάπτυξη των νεωτέρων.Και ήθελε αυτός ο μακάριος άνδρας , να μην πληγώσει ,να μην τσαλαπατήσει, να μην σταυρώσει με τιμωρίες τα παιδιά του αλλά να τα ανυψώσει, να τα αναπτερώσει , να τα εμψυχώσει με τη μέθη της δικής του εν Χριστώ αγάπης. Είχε βιώσει βέβαια αυτό που λέγει ο πρύτανις των ασκητών πατέρων άγιος Ισαάκ ο Σύρος , ότι η αγάπη είναι μέθη ψυχής και έχει την δύναμη να μεθύσει και τους γύρω. Κάποιος άλλος μαθητής του, ο Ν. Λούβαρης ,θυμάται ότι προτιμούσε ο ίδιος να υποβάλλεται σε ασκήσεις, για παράδειγμα σε νηστεία ,για να μην τιμωρήσει το ανώριμο εύθραυστο βλαστάρι, τον ιερό σπουδαστή του , όταν η διάκριση, που άφθονη είχε , τον πληροφορούσε, ότι η τιμωρία θα δημιουργήσει απωθημένη εμπάθεια ή ψυχολογικά τραύματα. Και δεν πρέπει ένας ποιμένας, ένας ταγός να κατατρύχεται από ψυχολογικά προβλήματα, που μπερδεύουν τους γύρω του , και εξουθενώνουν τις ψυχές και δεν τις οδηγούν στην ελευθερία «ή Χριστός ημάς ηλευθέρωσε». Αναλάμβανε ο άγιος του Θεού ,ο θεόπνευστος αυτός παιδαγωγός πάνω του το βάρος της αμαρτίας των παιδών του , για να ανοίγει μπροστά τους ο δρόμος της προκοπής και της δημιουργίας και όχι της μιζέριας και της μικροψυχίας.Πιθανώς να υπήρξαν και περιπτώσεις που ο άγιος να μεταχειρίσθηκε και την παιδαγωγική μέθοδο της αυστηρότητας , όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Κυριαρχούσε πάνω από όλα η Ποιμαντική της αγάπης , της καλωσύνης και της πατρικής επισκοπής , θα λέγαμε γενναιοψυχίας.Ο Ι. Φ. Κωνστανταράκης , μαθητής του αγίου Νεκταρίου ,αναφέρει ότι οι ιεροσπουδαστές είχαν νύχτα και μέρα ενώπιόν τους ένα αρχέτυπο τελείου και ολοκληρωμένου ανθρώπου. Ήταν φίλεργος και πολυγραφότατος .Έγραφε θεολογικές μελέτες. Συνέθετε ύμνους στην Κυρία Θεοτόκο που όταν τους έψαλε, μεταρσιωνόταν και μετέφερε πνευματικό ενθουσιασμό στους μαθητές του. Το κήρυγμά του ήταν πολύ εποικοδομητικό και στο ναό της Σχολής και σε πολλούς άλλους που τον καλούσαν. Η Λειτουργία του ήταν μυσταγωγία και συναγερμός όλου του εκκλησιάσματος προς τον εν Τριάδι Κύριο . Πρός τους ετερόδοξους συμπεριφερόταν με ευγένεια και καλωσύνη χωρίς να κρύβει κανένα σημείο της Ορθοδόξου ομολογίας του. Παράλληλα σημειώνει ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος «ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών» που τον δέχθηκε στην Διεύθυνση της Σχολής, ενδιαφέρθηκε ο άγιος Νεκτάριος για τον κήπο της Σχολής , για την εύρυθμη λειτουργία όλων των συνεργείων της, για την απρόσκοπτη Διεύθυνση και το όλο πολιτιστικό κλίμα της. Δεν ήταν δυνατό ο άνθρωπος που είχε ταξινομήσει παραδεισιακά τα εσωτερικά πνευματικά του ζητήματα , δεν ήταν δυνατόν να μην εκφράσει αυτήν του την εσωτερική του χριστοαρμονία και να μην την απεικονίσει ταπεινά από όλα του τα αγαπημένα πρόσωπα , σ'όλα τα πράγματα γύρω του και σ'ό,τι άγγιζε. Αποκορύφωμα και αποκρυστάλλωμα της όλης του ποιμαντικής δραστηριότητας υπήρξε η ανασύσταση της Γυναικείας Ι. Μονής της Αγίας Τριάδος, στην Αίγινα. Όλο του τον μισθό που έπαιρνε από την Ριζάρειο τον διέθετε για να κτισθεί η ερειπωμένη Ιερά Μονή και για να συντηρούνται οι μοναχές της αδελφότητας.Ενδιαφερόταν να γίνει ένα ωραίο εκκλησιαστικό οικοδόμημα , όπως και έγινε, για να στεγάσει ένα ιερό ησυχαστήριο και φροντιστήριο Ορθοδόξου μοναστικής ευσεβείας . Είχε αγαπήσει με πάθος απαθές , όπως λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Σιναίτης ,την φιλανθρωπία και χαιρόταν να ξοδεύει τον μισθό του τόσο γι'αυτό τον σκοπό όσο και για περιπτώσεις φτωχών ανθρώπων ,που του ζητούσαν βοήθεια. .Ήταν αχόρταγος στο να δίνει ,τόσο που μερικές φορές δεν είχε τα ναύλα του ,για να επισκεφθεί τη μοναστική αδελφότητα της Αγίας Τριάδος που παρακολουθούσε πνευματικά και την καθοδηγούσε , ενώ παράλληλα ήταν διευθυντής στη Ριζάρειο. Τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα ,των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού έμενε στην ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος και προσπαθούσε εφαρμόζοντας τους αυστηρούς ασκητικούς όρους του Μ. Βασιλείου , να οργανώσει φιλόθεα και φιλάνθρωπα την εσωτερική ζωή της αδελφότητας.Ευτυχώς που μας έχουν διασωθεί 136 επιστολές του Αγίου ,που έστελνε από την Ριζάρειο στη μοναστική αδελφότητα της Αγίας Τριάδος. Μέσα σε αυτή διακρίνεται η λαμπρότητα και η ωραιότητα του παρθενικού του χαρίσματος που αύξησε ο Χριστός εκατονταπλάσια μέσα του με σύμφωνη την αγαθή προαίρεσή του. Επίσης διακρίνεται η πνευματική ,η εν Χριστώ αγάπη του αγίου προς τα πνευματικά του τέκνα , τις μοναχές , μέσα στις ψυχές των οποίων , όπως ο θείος Παύλος , θέλησε να μορφώσει τον Χριστό και τη ζωή του Χριστού. Πρότυπό του στη φιλανθρωπία είχε τον άγιο Νικόλαο που από μικρός είχε αγαπήσει και τον είχε προστάτη του. Ο π. Θεόκλητος Διονυσιάτης τονίζει στο «ωραιότατο βιβλίο του «ο άγιος Νεκτάριος ο θαυματουργός» ότι μέσα στις επιστολές αυτές φαίνεται η μεγάλη διάκριση που είχε ο άγιος . Σε κάθε μια μοναχή δίνει τις κατάλληλες γι'αυτήν οδηγίες , σεβόμενος τα προσωπικά όρια αντοχής της και ανοίγοντάς της τον κατάλληλο δρόμο που θα οδηγήσει αυτήν προς τον Σωτήρα Χριστό , χωρίς να ισοπεδώνει το πρόσωπο.Ήξερε πολύ καλά αυτός ο βαθυνούστατος επίσκοπος πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γυναίκας μέσα στη ζωή της Εκκλησίας . Γι'αυτό χωρίς να υποτιμά το Μέγα Μυστήριο του γάμου, λέγει ο π. Θεόκλητος , όμως προσπαθεί να καταρτίσει άριστα τη γυναικεία προσωπικότητα στην ευσέβεια και στην εν Χριστώ ζωή , για να έχει η κοινωνία , τα δείγματα έστω , της αληθινής χριστιανικής ζωής ,σαρκωμένης στα πρόσωπα των μοναζουσών. Μέσα σε αυτές τις επιστολές μπορούν και οι σημερινές Χριστιανές να σπουδάσουν το γνήσιο χριστιανικό φεμινιστικό κίνημα , που συνοψίζεται στην εν Χριστώ υπακοή ,στο υπάκουο κλίμα της και στην ατμόσφαιρά της. Και στ'αλήθεια πέτυχε ο άγιος του Θεού να φυτεύσει και μετά την παραίτησή του από την Ριζάρειο, μένοντας κοντά τους , να καταρτίσει τη μοναστική αυτή άμπελο της ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος, που η ζωή και η ακτινοβολία της συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το καλοκαίρι το 1898 έκανε περιοδεία προσκυνηματική στο Άγιο Όρος.
Πήρε ευλογίες από το Περιβόλι της Παναγίας , έδωσε όμως και από το ταμείο των δικών του θησαυρών στους μοναχούς που με πολλή χαρά τον καλοδέχθηκαν και ξεχωριστά τίμησαν επίσημα τον ταπεινόφρονα ιεράρχη. Η επικοινωνία του με αγίους μοναχούς , όπως τον π. Δανιήλ Κατουνακιώτη , τον συνέδεσε πνευματικά με το Άγιο Όρος, έτσι ώστε επιστρέφοντας στον κόσμο , να είναι ένας αγιορείτης εκτός Αγίου Όρους και μέσα στην υπακοή της δικής του , ας πούμε δικής του , μονής.Αφήσαμε μια πτυχή της ζωής του τελευταία . Σκόπιμα. Γιά να την τονίσουμε. Βέβαια από όσα μέχρι τώρα έχουμε αναφέρει διαφαίνεται ολοκάθαρα.

Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν ένας χαρισματούχος πνευματικός. Αυτόπτης μάρτυς μου ανέφερε ότι τον είδε να εισέρχεται στο ιερό βήμα , να φορά το πετραχήλι του και να πηγαίνει να κατασπάζεται τον εσταυρωμένο και να κλαίει. Μετά από αυτήν τη μυσταγωγική και κατανυκτική προετοιμασία προσφερόταν να βοηθήσει στο Μυστήριο της ι. εξομολογήσεως όχι μόνο τις μοναχές που πρωτύτερα αναφέραμε , όχι μόνο τους ιεροσπουδαστές του , αλλά και τον κοσμάκι που συνέρρεε για να αποθέσει τον βαρύ κλοιό και φόρτο της αμαρτίας.Ικανότατος στον ποιμαντικό διάλογο , αμέσως αποσπούσε την εμπιστοσύνη του εξομολογουμένου. Πρόσωπο με πρόσωπο ο πνευματικός πατέρας με τον πνευματικό υιό /την πνευματική θυγατέρα, μπορούσε με την δύναμη του Τελεταρχικού και ζωοποιού Πνεύματος και με την απάθεια της άσπιλης και αμόλυντης ψυχής του , να ανασπά από την άβυσσο το ναυαγημένο καράβι, όπως σοφότατα περιγράφει ό άγιος Ιωάννης ο Σιναίτης. Μέσα στο κλίμα της εν Χριστώ θερμής και απλής αγάπης , μπορούσε μοναδικά να εκφρασθεί και ειλικρινά να εξαγορευθεί ο αμαρτωλός και φιλόστοργα να εμφυσήσει την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και την άφεση ο χαρισματούχος πνευματικός Πατήρ. Τέλος η αγαθή Πρόνοια του Θεού οικονόμησε έτσι τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου , ώστε παραιτούμενος από την Ριζάρειο να αποσυρθεί στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, να βοηθήσει αποφασιστικά στην οργάνωση του Κοινοβίου της μέχρι το 1920 οπότε και παρέδωσε νικηφόρα την αγία ψυχή του στον Κύριο.Μέ μία τόσο πλούσια και εκλεκτή ποιμαντική προσφορά μάνιασε ο δαίμονας της συκοφαντίας . Άνθρωποι μικρόψυχοι , εξ ιδίων κρίνοντες τα αλλότρια , κολλημένοι σά στρείδια στα πάθη της ανηθικότητας , πρόβαλαν τον αβυσσαλέο ψυχικό ρύπο τους στο πρόσωπο του αγίου .Τούς ήταν αδιανόητος ο παρθενικός τρόπος ζωής, ο τρόπος που ο νέος Αδάμ, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, εγκαινίασε με το παρθενικό πρόσωπό του στη νέα δική του δημιουργία, στην Εκκλησία του. Έπλασαν λοιπόν μύθους , από το βορβορώδες υλικό που τους χορήγησε ο μισόκαλλος και προσπάθησαν να σπιλώσουν , τον άσπιλο. Μαζί τους μπλέχθηκαν και κάποιοι άλλοι «εκκλησιαστικοί ταγοί» που σαν αφελείς και αδόκιμοι στην κατά Χριστό ζωή , παρασύρθηκαν στις δεινές συκοφαντίες . Αρνητικό ήταν και το κοινωνικό-πολιτικό κλίμα της εποχής που μισούσε τα μοναστήρια, επηρεασμένο από βαυαρικό επιτελείο που είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα και προσπαθούσε να την εκπολιτίσει. Δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να χωνέψουν πώς ο Διευθυντής της Ριζαρείου καταντά στον καλογερικό τρόπο ζωής. Εβδομήντα δύο χρονών άνθρωπος πλέον ο Άγιος και συκοφαντείται άσχημα. «Ούτος τας αμαρτίας ημών φέρει και περί ημών οδυνάται», λέγει ο προφήτης Ησαίας.,για τον Κύριό μας. Τά ίδια συμβαίνουν και στον Άγιο.Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας , υποστηρίζουν ότι το αφορητότερο μαρτύριο για έναν αθώο είναι η συκοφαντία. Και την επιτρέπει ο Κύριος στους δικούς του για μείζονα τελείωση και ουράνια δόξα. «Ωστόσο η χάρη πληθαίνει πάνω του και επαληθεύεται με τα ποικίλα θαύματα που τελούνται με τα αγιασμένα χέρια του και τις διάπυρες ευχές του . Ο ίδιος όμως σωματικά κάμπτεται. Μία χρόνια προστατίτιδα που είχε, επιδεινώνεται , για λίγο θεραπεύεται από την Παναγία την Χρυσολεόντισσα στην Αίγινα που προσκύνησε, αλλά και πάλι βάρυνε. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο νοσοκομείο Αρεταίειο , σαν απλός ιερομόναχος , έμεινε δυό μήνες και ενώ τον ετοίμαζαν οι γιατροί για εγχείρηση , παρέδωσε το πνεύμα του τη νύχτα στις 8 Νοεμβρίου 1920.Ο Άγιος του αιώνα μας όπως πετυχημένα τον απεκάλεσε ο λογοτέχνης Σώτος Χονδρόπουλος, στα τελευταία του, ρίζωσε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος σαν Ελαία κατάκαρπος και σαν το δένδρο το πεφυτευμένον παρά τας διεξόδους των υδάτων ο τον καρπόν αυτού δώσει. Και έδωσε αναρρίθμητους καρπούς στην Εκκλησία και στο έθνος μας. Και από εκεί μεταπήδησε στη ζωή αής Αγίας Τριάδος που τόσο είχε λαχταρήσει. Κάποιοι ονομάζουν τον Άγιο Νεκτάριο, Χρυσόστομο του αιώνα μας, τόσο για την πολυσχιδή προσωπικότητά του, όσο και για το πλούσιο και πολύμορφο έργο του.Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να συμφωνήσουμε με αυτόν τον υψηλό χαρακτηρισμό και την εκλεκτή παρομοίωση, γιατί πράγματι ο Άγιος Νεκτάριος ολοκληρώθηκε σε μια καθολική προσωπικότητα. Μολονότι μοναχός αρχικά και ασκητής , με αυστηρούς περιορισμούς και μοναστικούς κανόνες, όμως τόσο πολύ διευθύνθηκε η προσωπικότητά του, ώστε να φθάσει στα μέτρα των Μεγάλων Αγίων και μάλιστα τα Χρυσοστομικά. Ο Άγιος αφού έλυσε οριστικά το υπαρξιακο του πρόβλημα ανοίχθηκε με την σώζουσα χάρη του εν Τριάδι Θεού στον μεγάλο γάμο της ΄'Εκκλησίας. Ξεκινώντας από τον Μοναχισμό έφθασε στον τελικό προορισμό, Θεανθρώπινο προορισμό που είναι η ένωση με τον Θεό και την εν Χριστώ αδελφότητα. Κατάκτησε χαρακτηριστικά και βίωσε τον μυστικό Γάμο της ψυχής του με την Εκκλησία του Χριστού, στην οποία και ολόψυχα και αφιερώθηκε.Λειτουργός με φλόγα πύρινη, φιλοστοργικότατος και διακριτικότατος πνευματικός Πατήρ , υψιπέτης Θεολόγος , συγγραφέας όχι κοινός , Θεόπνευστος,ιεροκήρυκας , παιδαγωγός άριστος, θαυματουργός και εν ζωή και μετά θάνατον , κοινωνικός εργάτης και βαθύς και ακαταπόνητος . Καλλιεργητής ιερατικών κλήσεων και το κυριώτερο, θεόπτης του ακτίστου θαβωρίου φωτός, προσέφερε άπειρες ευεργεσίες στο Ορθόδοξο Νεοελληνικό έθνος μας. Δυνατό πρότυπο για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς καθηγητές και ιεροσπουδαστές , τον τιμάμε , Αυτόν τον ένθεο θεράποντα του Χριστού και εξαιτούμεθα τις διάπυρες ευχές του προς τον Κύριο. Γιά να δώσει προφητική και Τριαδική Ιερωσύνη κατ'εικόνα και ομοίωσιν του Αγίου Ιεράρχου, Λαό με φωτόμορφα και θεοφώτιστα τέκνα της ζωντανής Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας. Και το κυριώτερο, τη νέα γενιά παραλαμβάνουσα μετά φόβου Θεού και αγάπης ,την ολοζώντανή μας Θεανθρώπινη παράδοση, με τις πανάγιες ευχές του εν αγίοις ενδόξου πατρός ημών Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.
(Από ομιλία του π. Σαράντη Σαράντου στους Ιεροσπουδαστές της Ριζαρείου)

Ο ΕΛ ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΚΟΥ ΜΑΚΚΑ - ΜΟΤΣΕΡΙΩΤΗ

$
0
0
 Όπου να είσαι, όταν ακούνε Ευρυτανία, όλοι λένε: «Τι ωραίος τόπος. Η Ελβετία της Ελλάδος. Τι άγρια μέρη, βουνά γκρεμοί, ποτάμια». Όταν τους ρωτάς που πήγαν, μιλούν για την ποταμιά του Καρπενησίου, του Προυσού και κάποιοι τη διαδρομή προς τ’ Άγραφα. Αξιόλογος μέρη όμορφα, άγρια και ιδίως η διαδρομή από Κρέντη – Βαρβαριάδα – Άγραφα.

Η ομορφιά όμως είναι παντού. Τα χωριά Δομνίστα – Κρίκελλο, η διαδρομή για Φιδάκια, ο δρόμος προς Φουρνά, Αγία Τριάδα, τα χωριά προς Απεράντιο, Φραγκίστες, Κερασοχώρι – Κρέντη. Τατάρνα – Βελαώρα – Γρανίτσα – Λιθοχώρι. Τόσα και τόσα όμορφα χωριά, τόσα ποτάμια, χαράδρες, βουνά το ένα μετά το άλλο. Η Ευρυτανία είναι ένας ανεκμετάλλευτος παράδεισος. Ο κόσμος είναι καλοδεχούμενος, χαμογελαστός, γλεντζές. Κρατούν πολλά από τα παλιά έθιμα, κάνουν γάμους τρικούβερτους, είναι φιλόξενοι. Οι ξένοι επισκέπτες πάντα λένε. Τι εμπειρία! Τι ομορφιές!
Γιατί να πας στην Ευρώπη, αφού έχουμε την Ευρυτανία; Δεν χρειάζεσαι τις Άλπεις όταν έχεις τα βουνά της Ευρυτανίας. Η βλάστησή της είναι πολύπλοκη, έχει τόσα διαφορετικά είδη δένδρων, σε τόσο μικρό χώρο.
Γεννήθηκα και έζησα μερικά απ’ τα χρόνια μου στην Ευρυτανία. Μου πήρε όμως εβδομήντα χρόνια για να δω μια άλλη περιοχή της Ευρυτανίας, ίσως πιο άγρια, πιο όμορφη, αλλά εντελώς εγκαταλελειμμένη και ανεκμετάλλευτη.
Για φάσες ήρθαμε με τον αδερφό μου, τον Πάνο, από μακριά. Δεν υπήρχαν όμως. Πέρασαν μάλλον και δεν σταμάτησαν. Μας είπαν ότι κάποιος έμαθε ότι υπάρχουν στα χωριά της Βράχας.
-Πάμε, μου λέει ο Πάνος, από ‘δω, το δρόμο της Μαυρομάτας μήπως περνάει κανά κοπάδι απέναντι.
-Πάμε, του λέω, να δω και τον τόπο, δεν έχω πάει ποτέ.
Σαν συνοδηγός η δουλειά μου ήταν να κοιτάω δεξιά και αριστερά μήπως δω κάτι. Περνώντας το δρόμο από Βίνιανη, παραξενεύτηκα πόσο μεγάλος και φαρδύς είναι, αν και τα σημάδια πάνω του δεν είναι από ρόδες και λάστιχα, αλλά από τα γίδια που κοιμούνται τη νύχτα. Αν περνούν είκοσι αυτοκίνητα την ημέρα, είναι πολλά.
Προχωράμε, παλιά Βίνιανη, Γαβρενίτη, Δάφνη, πολύ ωραίο μέρος. Γκρεμοί, χαράδρες, λαγκάδια, δάση, προσπαθώ να δω κανά κοπάδι, αλλά η ομορφιά της φύσης με απορροφά. Προχωράμε προς Μαυρομάτα και η άσφαλτος τελειώνει. Μαθαίνω απ’ τον αδερφό μου ότι ο δρόμος είχε αρχίσει το 1965 περίπου. Είχε δουλέψει κι αυτός τότε. Ο δρόμος θα πήγαινε από Αγρίνιο – Τατάρνα – Βίνιανη – Μαυρομάτα – Καρδίτσα. Έγινε το κομμάτι που περάσαμε και η γέφυρα στην Τατάρνα. Θαυμάσιο σχέδιο που δεν τελείωσε. Θα πήγαινες Καρδίτσα σε μία, μιάμιση ώρα, ή αν θα ήθελες να πάς Θεσσαλονίκη, δεν θα χρειαζόταν να κάνει το γύρο του κόσμου. Είμαι σίγουρος ότι αυτά έχουν αναφερθεί χιλιάδες φορές. Πάμε όμως πίσω στο θέμα μας.
Περνάμε στον χωματόδρομο σιγά – σιγά. Είναι πρωί ακόμα. Ο ήλιος βγαίνει πάνω από τα βουνά πίσω από το Βελούχι. Ο τόπος γίνεται πιο άγριος. Ο Μέγδοβας βουίζει μερικά απ’ τα λαγκάδια κατεβάζουν θολό νερό. Είχε βρέξει τη νύχτα. Ξέχασα για τί έπρεπε να προσέχω. Τη φύση έβλεπα, τις φάσες τις ξέχασα. Ραχούλα μετά από ραχούλα, στροφή μετά από στροφή και ξαφνικά λέω: Σταμάτα! Τι είδες, λέει ο Πάνος, φάσες; Όχι, λέω. Είδα τον Ελ Καπιτάν της Ευρυτανίας. Τι είδες, λέει ο Πάνος με κάποια περιέργεια. Με κοίταξε περίεργα σαν κάτι να μου συμβαίνει.
Ας εξηγήσουμε πρώτα για τον Ελ Καπιτάν. Ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Αμερικής είναι το USEMITY της Καλιφόρνιας και ένα από τα μεγαλειώδη αξιοθέατα, μ’ ένα τεράστιο καταρράκτη στο πλάι του. Μπορεί κανείς να μπει στο ιντερνέτ UNITED STATES NATIONAL PARKS και να δει όλα αυτά. Εγώ τα είδα από κοντά.
Στη στροφή εκείνη είδα κάτι παρόμοιο. Είδα τον Ελ Καπιτάν της Ευρυτανίας, τεράστιο, επιβλητικό, μεγαλειώδη κι ας μην έχει τους καταρράκτες. Έχει το Μέγδοβα, που σαν ένα τεράστιο ερπετό με πολλά πλοκάμια (παραπόταμα), με άγριο και βαθύ βουητό κατεβαίνει πάντα χωρίς σταματημό. Ο Καπετάνιος είναι ο Βράχος του Κλειτσού ή της Βράχας. Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει. Είναι όμως κάτι ξεχωριστό. Καταβαίνω στην άλλη στροφή για να βλέπω για κανά κοπάδι από φάσες. Ο Πάνος προχώρησε πιο πέρα. Εγώ πάντα κοιτάζοντας τη μεγαλειότητα του τοπίου και παρακολουθώντας τις λεπτομέρειες. Κάποια στιγμή βλέπω ένα κοπάδι καμιά πενηνταριά φάσες να περνούν ψηλά στο βουνό, προς τα αριστερά μου. Πήγαν σχεδόν πάνω στην κορυφή του βουνού, σταμάτησαν σε κάποια δένδρα κι όπως προσπαθούσα να δω μην φύγουν ή προς που θα πάνε, είδα κάτι άλλο. Όπως ο ήλιος έριχνε σκιές στα δένδρα και στους βράχους παρουσιάστηκε μια μορφή, σαν τον Δία. Τον έβλεπες με επιβλητικό βλέμμα, με πολλά μαλλιά, μουστάκια, σαν να κάθεται στο θρόνο του.
Με διέκοψε ένας από τους κυνηγούς που έρχονται πιο πίσω με άλλο αυτοκίνητο. Τι βλέπεις, είδες τίποτα, με ρώτησε. Ναι, του απάντησα, και φάσες είδα και τον Βασιλιά των Κηφαίων βλέπω. Σαν του εξήγησα τι εννοώ, μου είπε πως τον έβλεπε κι αυτός. Έπρεπε, όμως, να του εξηγήσω για τους Κηφαίους, με το ορεινό βασίλειό τους, όπως μας έλεγε το 1954 ο τότε νέος φιλόλογος καθηγητής και μετέπειτα αξιόλογος εκπαιδευτικός κύριος Παναγιώτης Βλάχος, στο Γυμνάσιο Καρπενησίου. Θυμάμαι που μας έλεγε ότι οι Κηφαίοι έστειλαν εφτά παλικάρια στον τροϊκό πόλεμο να βοηθήσουν τους Έλληνες.
Όπως μου είπαν κάτι παλαιοί κυνηγοί που πήγαιναν την εποχή του ’60 για ζαρκάδια (παράνομα βέβαια) στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας τεράστιος τοίχος. Οι πέτρες του είναι 3 και 4 μέτρα. Ίσως εκεί ήταν τα ανάκτορα του βασιλείου των Κηφαίων. Σ’ αυτό το σημείο τα βλέπεις όλα. Βλέπεις τον Καπετάνιο, βλέπεις τον Βασιλιά. Πρέπει να ήταν Νοέμβρης, γύρω στις 9 με 10 το πρωί. Τότε περνούν οι σκιές για να δεις αυτό το αξιοθέατο. Βλέπεις από εδώ τα βουνά, τις χαράδρες, τους γκρεμούς, τα δάση.
Αν σκεφτείς ότι το USEMITY το επισκέπτονται 250.000 κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες, πόσοι θα έρχονταν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο; Αν υπήρχε δρόμος; Εμείς με 4Χ4 ήρθαμε εδώ. Αν γινόταν όμως ο δρόμος, άλλοι περαστικοί για να πάνε από την ανατολή στη δύση και άλλοι να δουν απλώς αυτό το θαυμάσιο τοπίο, θα έρχονταν πολλοί. Θα αναπτυσσόταν η περιοχή. Θα είχαμε άλλο ένα αξιοθαύμαστο τοπίο να δείξουμε στην Ευρυτανία. Το έχουμε, αλλά δεν μπορούμε να το παρουσιάσουμε.
Ας έρθουν μερικοί από τους εκάστοτε υπευθύνους να το δουν. Ας φέρουν βόλτα κάποιους ευρωπαίους να δουν την ομορφιά μας. Ας κοιτάξουν το χάρτη να δουν ότι η Ελλάδα είναι κομμένη στη μέση, σε ανατολικό και δυτικό μέρος, με μόνες προσβάσεις τους δρόμους Αθήνα – Πάτρα και το δρόμο Γιάννενα – Θεσσαλία. Όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι μικροί και ταλαιπωρείται όποιος προσπαθήσει να πάει από ανατολικά στα δυτικά ή το αντίθετο.
Αν είχαμε αυτό το δρόμο και τον Βασιλιά των Κηφαίων, θα βλέπαμε και τον Ελ Καπιτάν. Το τοπίο, τα όμορφα χωριά, που το βράδυ με τα λίγα φώτα φαίνονται σαν μικροί αστερισμοί στον σκοτεινό ουρανό και την ημέρα σαν χελιδονοφωλιές στις πλαγιές των βουνών και στα παραπόταμα του Μέγδοβα.
Να δείξουμε τον τόπο αυτόν, να ανοίξουμε προσβάσεις στον φυσικό πλούτο, που έχει η ιδιαίτερη πατρίδα μας, αυτό που έχει η μάνα γη, αυτό που ονομάζουμε Ευρυτανία. 

Ποταμιά-Κρέντη 3-1 Την πήρε το ποτάμι…

$
0
0


Σπουδαία νίκη με πολλαπλά οφέλη, σημείωσε η Ποταμιά, επικρατώντας για μια φορά ακόμη τα τελευταία χρόνια της μέχρι προχτές αήττητης Κρέντης με σκορ 3-1. Οι γηπεδούχοι του Σπύρου Κολόκα, ανώτεροι σε όλους τους τομείς, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Λ. Φλωράκη, πήραν δίκαια ένα μεγάλο τρίποντο που τους βάζει για καλά στο παιχνίδι της τετράδας.
Οι νικητές που εξέφρασαν δικαιολογημένα παράπονα για την διαιτησία του Χατζηθεοδώρου, κατέβηκαν αποφασισμένοι για την νίκη.  Παίζοντας οργανωμένα και με περίσσιο πάθος, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, δημιουργώντας πολλές καλές φάσεις μπροστά στα καρέ του Απ. Ντάλλα και αν ήταν πιο αποτελεσματικοί το σκορ ίσως να ήταν μεγαλύτερο.
Η Κρέντη που κατέβηκε σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι με πολλές απουσίες, σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έπεισε ότι μπορούσε να φύγει από το Καρπενήσι με θετικό αποτέλεσμα. Η ομάδα του Χρυσαφόπουλου, μακριά από τον καλό της εαυτό, εντελώς ασύνδετη, χωρίς βοήθεια από τον πάγκο και με τους περισσότερους παίχτες σε άσχημη μέρα, δίκαια γνώρισε την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα μια ήττα που θα δρομολογήσει σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές και σημαντικές αλλαγές στην ομάδα.
Οι ίδιες μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στην ομάδα εδώ και καιρό δεν ήταν καλό, όμως τώρα και μάλιστα μετά από την ήττα αυτή και ειδικά με τον τρόπο που ήλθε η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και εντός των ημερών αναμένονται εξελίξεις. 
Από την μεγάλη νικήτρια Ποταμιά, διακρίθηκαν, ο κορυφαίος Λ. Φλωράκης και οι Αζακάς, Κοσμάς και από την Κρέντη διασώθηκαν οι Γιάκος, Τύμπας Ε. Μάκκας.
Παρά την ήττα της αυτή, η Κρέντη παρέμεινε στην 4η θέση μαζί με τον ΑΠΟΚ με 12 βαθμούς, ενώ η Ποταμιά μετά το δεύτερο συνεχόμενο νικηφόρο αποτέλεσμα παρέμεινε στην 5η θέση φτάνοντας στους 10 βαθμούς. Την τελευταία αγωνιστική του 1ου γύρου η Κρέντη υποδέχεται στο Κερασοχώρι την Μυρίκη και η Ποταμιά ταξιδεύει στην Παλαιοκατούνα, για να αναμετρηθεί με τον τοπικό Άγιο Προκόπιο.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Μέρος - Οι καλύτερες φάσεις
2΄ : Ο Σαπούνης γέμισε προς την περιοχή της Κρέντης, μετά από αδράνεια των αμυνόμενων ο Γιαννόπουλος με όμορφο σουτ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι σημάδεψε την δεξιά γωνία του Ντάλλα και άνοιξε το σκορ (1-0).
3΄ : Ο Γιάκος εκτέλεσε φάουλ λίγο πιο μπροστά από το κέντρο και αριστερά, ο Χατζιράϊ μπερδεύτηκε από την κίνηση του Μάκκα Κ. με το κεφάλι, η μπάλα πέρασε από όλους και κατέληξε στην αριστερή γωνία των γηπεδούχων (1-1).
8΄ : Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι μετά από πέσιμο του Φλωράκη μέσα στην περιοχή από μαρκάρισμα του Νίκου Βούρτσα.
26΄ : Ο Βούρτσας Γ. έκανε την σέντρα από δεξιά, ο γκολκίπερ της Ποταμιάς απέκρουσε με τα πόδια και νέο σουτ του ίδιου μέσα από την περιοχή και πλάγια δεξιά πέρασε πάνω από το τέρμα των γηπεδούχων.
34΄ : Ο Φλωράκης εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, μετά από ασθενής απομάκρυνση της άμυνας, ο Σαπούνης πλάσαρε από καλή θέση λίγο έξω από το δεξί «Γ» των φιλοξενούμενων.
35΄ : Ο Κοτρώνης με μπαλιά έβγαλε τον Φλωράκη τετ α τετ με τον Ντάλλα, ο παίκτης της Ποταμιάς έκανε λάθος στο κοντρόλ, γύρισε στον Μπούρα Γ., του οποίου το σουτ βρήκε στα σώματα των αμυντικών, που γύρισαν εγκαίρως.
36΄ : Ο Μάκκας Κ. εκτέλεσε δυνατά το πλάγιο από αριστερά, ο Βούρτσας Γ. βρέθηκε τετ α τετ με τον Χατζιράϊ μέσα στην περιοχή και αριστερά, πλάσαρε, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ από το αριστερό δοκάρι. Ο γκολκίπερ της Ποταμιάς είχε επαφή με τον παίκτη της Κρέντης και τραυματίστηκε σε αυτή την φάση, αποχωρώντας από το ματς. Αρχικά γκολκίπερ για λίγα λεπτά ήταν ο Ηλίας Σαπούνης και στην συνέχεια την εστία της Ποταμιάς υπερασπίστηκε ο Γιώργος Ζαγκότσης.
42΄ : Ο Βούρτσας Γ. σέντραρε από δεξιά, η κεφαλιά του Μάκκα Κ. από κοντά πέρασε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι.
Β΄ Μέρος - Οι καλύτερες φάσεις
46΄ : Ο Φλωράκης από το χώρο του κέντρου και αριστερά πάσαρε για τον Μπούρα Γ., ο οποίος βρέθηκε τετ α τετ με τον Ντάλλα λίγο έξω από την μικρή περιοχή και δεξιά και με δυνατό σουτ στην αριστερή γωνία πέτυχε το 2-1.
51΄ : Εκτέλεση φάουλ του Φλωράκη από καλή θέση απέκρουσε όμορφα ψηλά στην αριστερή του γωνία ο γκολκίπερ της Κρέντης σε κόρνερ.
66΄ : Ο Βούρτσας Γ. εκτέλεσε πλάγιο δυνατά από δεξιά, ο προωθημένος Γιάκος δεν βρήκε την μπάλα και το γυριστό σουτ του Μάκκα Κ. εξ επαφής πέρασε πάνω από το τέρμα των γηπεδούχων.
76΄ : Σέντρα-σουτ του Φλωράκη εκτός περιοχής και αριστερά πέρασε άουτ από το οριζόντιο δοκάρι της Κρέντης.
84΄ : Ο Βούρτσας Γ. εκτέλεσε φάουλ λίγο πιο μπροστά από το κέντρο και η κεφαλιά του Γιάκου από κοντά πέρασε άουτ από το δεξί δοκάρι.
86΄ : Ο Φλωράκης σέντραρε από αριστερά, ο Μπούρας Γ. σούταρε από κοντά ο Ντάλλας απέκρουσε και η μπάλα στρώθηκε στον Μπίκα, που σούταρε λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή σε κενή εστία, με τον Γιάκο να ανακόπτει στην γραμμή σωτήρια.
88΄ : Ο Τύμπας εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, η κεφαλιά του αφύλακτου Βούρτσα Ν. πέρασε πάνω από το τέρμα της Ποταμιάς.
89΄ : Ο Μπούρας Γ. κινήθηκε ταχύτατα από δεξιά, πάσαρε στον Πλεξίδα, ο οποίος σούταρε από καλή θέση, με την μπάλα να κοντράρει σε αμυντικό.
93΄ : Ο Σαπούνης έκανε την βαθιά μπαλιά από την άμυνα,  ο Φλωράκης ξεκίνησε επέλαση λίγο πιο μπροστά από το κέντρο και δεξιά «χόρεψε» διαδοχικά τους Ντάλλας Αθ. και Λάππα και με σουτ λίγο έξω από την μικρή περιοχή στην δεξιά γωνιά των φιλοξενούμενων πραγματοποίησε το τελικό 3-1.
Συνθέσεις Ομάδων
Ποταμιά (Σπύρος Κολόκας) : Χατζιράϊ(41΄ λ.τρ. Ζαγκότσης), Μπίκας, Μπούρας Σ., Αζακάς, Κοσμάς, Σαπούνης, Μπούρας Γ., Κοτρώνης, Γιαννόπουλος(45΄ λ.τρ. Μαντζιούτας), Φλωράκης, Γυφτομήτρος(60΄ Πλεξίδας)

Κρέντη (Γιώργος Χρυσαφόπουλος) : Ντάλλας Απ., Λάππας, Μάκκας Ε., Γιάκος, Βούρτσας Ν., Πάτρου(65΄ Μπαϊκούσης), Γενιτσαρόπουλος, Βούρτσας Γ., Μάκκας Κ., Τύμπας Δ., Ντάλλας Αθ.(Ν)

Διαιτητής : Χριστόφορος Χατζηθεοδώρου (ΕΠΣ Ευρυτανίας)1ος Βοηθός : Λάμπρος Κολοκώτσιος 2ος Βοηθός : Ηλίας Γαλάνης (ΕΠΣ Ευρυτανίας)



Κρέντη-Μυρίκη 1-0 Μεγάλη νίκη με πολλαπλά οφέλη

$
0
0


Με νίκη και μάλιστα με πολλαπλά οφέλη, συνοδεύτηκε η πρώτη του Κώστα Μάκκα στον πάγκο της Κρέντης. Οι γηπεδούχοι, σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, μετά την παραίτηση Χρυσαφόπουλου, επικράτησαν της Μυρίκης με σκορ 1-0, σε ένα παιχνίδι που πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση, δημιουργώντας πολλές ελπίδες για μια καλύτερη πορεία στην δύσκολη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Βέβαια πέρα από το τρίποντο που την έφερε μόλις ένα βαθμό από την Μυρίκη και 4 από την κορυφή, η Κρέντη από το παιχνίδι αυτό απεκόμισε και άλλα οφέλη, όπως είναι η δημιουργία καλού κλίματος στην ομάδα και η ανάκτηση της  ψυχολογίας.
Η Μυρίκη σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι παρουσιάστηκε κατώτερη του αναμενόμενου πραγματοποιώντας κακή εμφάνιση, που της στοίχησε τη 2η ήττα της στο πρωτάθλημα μετά μάλιστα από 4 σερί νικηφόρα αποτελέσματα. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι εξέφρασαν παράπονα για τη διαιτησία θεωρώντας ότι ο σκόρερ έβαλε την μπάλα στα δίχτυα με το χέρι. Πάντως σε γενικές γραμμές η Μυρίκη δεν έδειξε ικανή να πάρει θετικό αποτέλεσμα από αυτή την αναμέτρηση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την μια και μοναδική ευκαιρία που δημιούργησε στο παιχνίδι στο 69΄.
Βέβαια ούτε και η Κρέντη έκανε το υπερπαιχνίδι, ωστόσο όμως έδειξε χαρακτήρα και πάθος για την νίκη την οποία και κατέκτησε, έχοντας ως κορυφαίο τον άρχοντα Γιώργο Γιάκο και σε πολύ καλή μέρα τους Πάτρου, Σ. Μπύρο και Γ. Λάππα.
Η Κρέντη συγκατοικεί με τον ΑΠΟΚ στην 3η προνομιούχο θέση των Play Off και έφτασε στους 15 βαθμούς και απέκτησε διαφορά ασφαλείας +5 από την Ποταμιά. Η Μυρίκη παρέμεινε στην 2η θέση με 16 πόντους και δεν κατάφερε να πατήσει κορυφή μετά την ήττα των Αγράφων.
Την επόμενη αγωνιστική η Κρέντη αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Φραγκίστα στο γειτονικό ντέρμπι και η Μυρίκη υποδέχεται τον Άγιο Προκόπιο. Ενδιάμεσα οι δυο ομάδες έχουν κύπελλο, η Κρέντη εκτός με τα Άγραφα και η Μυρίκη με τον Αίολο.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Μέρος - Οι καλύτερες φάσεις
6΄ : Ο Τύμπας Δ. εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και η κεφαλιά του Βούρτσα Γ. από κοντά έφυγε πάνω από το τέρμα της Μυρίκης.
26΄ : Ο Σταμούλης με κάθετη πάσα τροφοδότησε τον Ζαλοκώστα, που μέσα από την περιοχή και αριστερά πλάσαρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του δεξιού δοκαριού του Ντάλλα.
33΄ : Ο Γιάκος εκτέλεσε φάουλ από το κέντρο ο Πάτρου έκανε την κεφαλιά-πάσα και η νέα κεφαλιά του Μάκκα Κ. εξ επαφής πέρασε ελάχιστα πάνω από τέρμα της Μυρίκης. Ο Κώστας Μάκκας τραυματίστηκε μετά την κεφαλιά, καθώς έπεσε άτσαλα στο έδαφος και βγήκε για μερικά λεπτά εκτός γηπέδου, για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
37΄ : Ο Βούρτσας Γ. εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και το σουτ του Μάκκα Κ. από το ύψος του πέναλτι σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Ίβρου.
42΄ : Μακρινή εκτέλεση φάουλ του Σταμούλη μπλόκαρε εύκολα ο πορτιέρο των γηπεδούχων.
Β΄ μέρος - Οι καλύτερες φάσεις
47΄ : Ο Τύμπας Δ. εκτέλεσε όμορφα το κόρνερ από αριστερά και στην πορεία της μπάλας πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας στο δεύτερο δοκάρι εξ επαφής ο Μάκκας Ε. και πραγματοποίησε το 1-0, κάτω από έξαλλους πανηγυρισμούς και διαμαρτυρίες της Μυρίκης για χέρι.
67΄ : Ο Γιάκος εκτέλεσε φάουλ και ο Βούρτσας Γ. από κοντά καθυστέρησε να σουτάρει και ανακόπηκε σε κόρνερ, χάνοντας την ευκαιρία να απειλήσει.
69΄ : Ο Ζαλοκώστας σούταρε χαμηλά εκτός περιοχής, ο Ντάλλας απέκρουσε με τα πόδια, ο Σταμούλης κινήθηκε από δεξιά, γύρισε για τον Σιταρά Κ., που σούταρε αφύλακτος εξ επαφής ο Ντάλλας απέκρουσε σωτήρια και στην επαναφορά νέο σουτ του Φούκα εξουδετερώθηκε από τους αμυντικούς.
76΄ : Ο Μπουμπουρής Α. εκτέλεσε φάουλ από πλάγια αριστερά, ο Γιάκος με κεφαλιά προς τα πίσω, έδιωξε σε κόρνερ λίγο πάνω από το τέρμα της ομάδας του.
79΄ : Ο Βούρτσας Γ. εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και η κεφαλιά του Γιάκου από κοντά πέρασε άουτ από το αριστερό δοκάρι.
88΄ : Μετά από γρήγορη αντεπίθεση των γηπεδούχων ο Μπύρος Ε. έβγαλε όμορφα για τον Μάκκα Κ., που από κοντά χωρίς πίεση πλάσαρε μόλις άουτ από το δεξί δοκάρι.
Συνθέσεις Ομάδων
Κρέντη (Κώστας Μάκκας) : Ντάλλας Απ., Λάππας, Μάκκας Ε., Γιάκος, Μπύρος Σ., Πάτρου, Βούρτσας Γ., Βούρτσας Ν., Μάκκας Κ.(89΄ Παπαναστασίου), Τύμπας Δ.(83΄ Μπύρος Ε.), Ντάλλας Αθ.(74΄ Τσέτσος)
Μυρίκη (Βασίλης Φούκας) : Ίβρος, Ζαραβέλης, Σιταράς Α., Γενιτσαρόπουλος, Σακαμπέτης, Ράικος(66΄ Σιταράς Κ.), Σταμούλης, Μπουμπουρής Α., Φούκας Ν., Ζαλοκώστας, Λέρης
Διαιτητής : Χριστόφορος Χατζηθεοδώρου (ΕΠΣ Ευρυτανίας) 1ος Βοηθός : Λάμπρος Κολοκώτσιος 2ος Βοηθός : Μίλτος Ελ Ταχάν (ΕΠΣ Ευρυτανίας)

Έναρξη μαθημάτων του Κατηχητικού μας σχολείου

$
0
0


Με την χάρη του Θεού ξεκίνησαν και φέτος τα μαθήματα του Κατηχητικού σχολείου Κρέντης από τον εφημέριο της Ενορία μας. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, και θα τα παρακολουθούν μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Εκτός από  την διδασκαλία της ιεράς κατήχησης, στο Κατηχητικό σχολείο οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες αθλοπαιδιές, να συμμετέχουν σε σημαντικές δραστηριότητες και να πραγματοποιούν μικρές εκδρομές.

Στην ενορία μας, η έναρξη του Κατηχητικού Σχολείου, γίνεται κάθε χρόνο αρχές Νοεμβρίου και έτσι έγινε και την περασμένη Κυριακή, όπου στην πρώτη σύναξη έδωσαν το παρόν 25 παιδιά. Ο εφημέριος καλωσόρισε τα παιδιά, ευχόμενος σε όλα καλή κατηχητική χρονιά, ζητώντας ταυτόχρονα από αυτά να είναι όλοι τους επιμελείς μαθητές και να έχουν άψογη συμπεριφορά τόσο στα σχολεία τους, όσο στο σπίτι και στην εν γένει παρουσία τους στο χωριό.

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

$
0
0

«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».
   

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί τήν βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Πραγματικά, αυτό και έκαναν. Όταν δηλαδή η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Ζαχαρία του ιερέα. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το ονομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός την χαρίτωσε. Και ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής εσκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού.

Οι τελευταίες «πινελιές» στο καμπαναριό του Αγίου Νεκταρίου παρουσία του Πάνου Μάκκα

$
0
0


Ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην κεντρική εκκλησία μας είναι το καμπαναριό της, που δεσπόζει δίπλα στον Άγιο Νεκτάριο και είναι ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εμπνευστής και μέγας χορηγός αυτού του τεράστιου έργου, είναι ο εκλεκτός συγχωριανός μας Παναγιώτης Κλ. Μάκκας, ο οποίος χρηματοδότησε εξολοκλήρου την κατασκευή του καθώς και την εγκατάσταση του συστήματος κωδωνοκρουσίας και του ηλεκτρονικού ωρολογίου,  που ξεπέρασε με κάποιους υπολογισμούς ακόμη και τις 80.000 ευρώ. Βέβαια ο Παναγιώτης Μάκκας έχει προσφέρει και με άλλους τρόπους και συνεχίζει να προσφέρει στο χωριό του, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα την μεγάλη του αγάπη για την γενέτειρά του.


Τελευταία που ήλθε στο χωριό για βόλτα και κυνήγι με τα αδέλφια του Θεόφιλο και Νάκο, φρόντισε με μεράκι να διορθωθούν και κάποιες μικρολεπτομέρειες που υπήρχαν στο καμπαναριό.  Πριν λοιπόν επιστρέψει στην Αμερική, έδωσε εντολή στον Ταξιάρχη Ρούμπο, που είναι ένας από τους καλύτερους εμπειροτέχνες της Ευρυτανίας, να προβεί στις εργασίες που απαιτούνταν στο καμπαναριό. Την ημέρα των εργασιών μάλιστα, όπου ήλθε και ειδικό γερανοφόρο για τις εργασίες, ο Πάνος έμεινε εκεί παρακολουθώντας τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα.
Για άλλη μια φορά μέσα από αυτή την σελίδα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας τον άξιο συγχωριανό μας για όσα έχει κάνει μέχρι τώρα για την εκκλησία και εν γένει για το χωριό μας και να του ευχηθούμε οικογενειακή ευτυχία, υγεία και κάθε καλό.
Θα κλείσουμε με δυο δικά του λόγια αγάπης: «Όλα κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξουν στη ζωή μας, ακόμη και τα σπίτια μας να πάνε σε άλλα χέρια, η εκκλησία όμως και το καμπαναριό της, θα παραμείνουν για πολλούς αιώνες όρθια στον τόπο μας». Έτσι είναι αδελφέ Παναγιώτη, μετά από πολλά, πάρα πολλά χρόνια οι ερχόμενες από μας γενιές θα λένε, ότι την εκκλησία αυτή την έχτισαν οι τάδε, το πνευματικό κέντρο ο τάδε και το καμπαναριό … ένας Αμερικάνος που αγαπούσε και λάτρευε τον τόπο που γεννήθηκε… 

ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΡΕΝΤΙΩΤΗΣ

$
0
0



Στην αιωνιότητα ταξίδεψε στις 14 Νοεμβρίου 2012, ο λεβέντης Δημήτρης Ντάλλας, κτήτορας του Ιερού Ναού της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο ΣΤΡΩΜΑ. Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος έγινε στην Λιβαδειά την επομένη όπου και κατοικούσε τα τελευταία χρόνια με την σύζυγό του και τον γιό του.
Η απώλεια για το χωριό μας είναι μεγάλη, γιατί έφυγε από κοντά μας ένας σπουδαίος άνθρωπος με Α κεφαλαίο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα για τον τόπο μας, που αγαπούσε την γενέτειρά του και στήριζε πάντα τον τόπο του με κάθε τρόπο. Αποκορύφωμα αυτής της αγάπης του για την γενέτειρα, η ανέγερση του Ιερού Ναού της Παναγίας μας στο ΣΤΡΩΜΑ, που έγινε κυρίως με δικές του  δαπάνες αλλά και την συμμετοχή και άλλων συγχωριανών μ ας. Στη γιορτή της Προυσιώτισσας στις 23 Αυγούστου ήταν και φέτος εκεί, οικογενειακώς, ως ευλαβείς προσκυνητές , κάνοντας μάλιστα όπως κάθε χρόνο και αρτοκλασία . Στο τέλος της θείας λειτουργίας, το Εκκλ. Συμβούλιο με πρόταση του εφημερίου μας, τον τίμησε με αναμνηστική πλακέτα για την διαχρονική του προσφορά στο χωριό του και ειδικά για την ανέγερση του ιερού Ναού της Παναγίας μας. Λίγο αργότερα στο πανηγύρι που ακολούθησε κάτω από τα έλατα, χόρεψε λεβέντικα τον ΗΛΙΟ για το καλό, ενώ πέρασε και απ΄ όλα σχεδόν τα τραπέζια να πει χρόνια πολλά στους συγχωριανούς του. Παρέα μας, ο αξιαγάπητος αυτός χωριανός μας ήταν και στο πανηγύρι του Αη- Γιάννη, όπου και πάλι έκανε αισθητή την παρουσία του με την λεβεντιά του.
Να ευχηθούμε όπως ο Πανάγαθος Θεός τον κατατάξει μετά των Αγίων και να δώσει κουράγιο στην σύζυγο, στα παιδιά και τα εγγόνια του. 
Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μπάρμπα Μήτσο, ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΩΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΗΤΣΙΟΥ

$
0
0

Την ερχόμενη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, θα τελεσθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, το 40μερο μνημόσυνο του εκλιπόντος αδελφού μας Σωτηρίου Λάππα καθώς και το 2ετές του αδελφού μας Ταξιάρχη Μήτσιου.
 Να ευχηθούμε όπως ο Πανάγαθος Θεός κατατάξει τις ψυχές αυτών μετά των δικαίων. Αιωνία σας η μνήμη, αξιομακάριστοι αδελφοί και εκλεκτοί συγχωριανοί.


Viewing all 1145 articles
Browse latest View live